digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IDEJA ZA IFTAR 1. dan: Ne opteretiti tijelo nakon prvog dana posta

S obzirom da je prvi dan posta, kada je tijelo izloženo svojevrsnom šoku, važno je da se tijelu, prvenstveno želucu i srcu ne priredi još jedan šok, ali ovaj put s pretjeranom hranom

 

Najbolje namirnice za lahku probavu jesu žitarice, riba, jogurt... ali s obzirom na  naše gastronomske navike možemo birati piletinu ili nemasnu teletinu. Ovdje dajemo prijedlog piletine s rižom u vatrostalnoj posudi.Riža je vrlo zdrava za probavu, a odličan je i jedan od najčešćih priloga s piletinom.

KORISNO Kada se priprema piletina najisplatnije je kupiti cijelo pile, od kojeg se mogu napraviti različita jela, koristivši samo filete, samo batake, cijelo pile itd. Ostatak pileta može se zamrznuti.

 

Rižu prokuhati.

Piletinu npr. batake staviti u marinadu (začini po želji ali bez ljute paprike i sl.) pola sata, ne više s obzirom na toplo vrijeme i karakteristiku piletine da na otvorenom nevjerovatno brzo i lahko skuplja bakterije. U vatrostalnu posudu s poklopcem staviti piletinu i peći, ali ne ispeći do kraja. Zapravo piletina će se više kuhati, što je mnogo zdravije nego pržiti bez poklopca kada se, pored prljanja peći, potroši dosta ulja koje se isparava.

Rižu iscijedite, začinite s minimalno začina kako biste olakšali tijelu probavu. Pomiješanu sa začinima dodajte piletini i nekih deset minuta na manjoj temperaturi sada bez poklopca pecite u peći. Kako nema poklopca dobit će se dojam pečene riže i piletine. Kožica pileta će biti hrskava, a riža oslobođena vode. 

Uz piletinu poslužiti jogurt koji je izvrstan za probavu, ali i za piletinu s rižom. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine