digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IDEJA ZA IFTAR 2. dan: Tikvice punjene mesom

S obzirom da je u toku sezona mladih tikvica, a cijena im je vrlo niska, kilogram oko 80 feninga, predlažemo tikvice s mesom

 

Tikvice nakon guljenja prepoloviti i izvaditi njihovu mekanu unutrašnjost, odnosno dio sa sjemenom. Ne bacati ovu unutrašnjost. Tikvice ako želimo možemo pouljiti maslinovim uljem, ako ne  onda samo ih poredati u nauljenu tepsiju. U tavi zapržiti malo luka  i dodati faširano meso sa začinima koje inače volimo. Dodavajući vodu dinstati meso kratko, jer će se pržiti dodatno s tikvicama. Mesu se uz začine može dodati i ostatak tikvica sa sjemenkama. Tikvice puniti ovim ovim nadjevom. S jednim jajetom premazati meso i ako želimo posuti sirom. Tepsiju možemo prekriti alu folijom i tikvice peći u pećnici. Ako ne želimo prekrivati folijom onda u toku pečenja dodavati odnosno polijevati tikvice ostatkom smjese u kojoj smo dinstali meso. 

Uzmite u obzir da se tikvice mogu i sirove jesti. Koriste se i u salatama, stoga nema potrebe da se suviše peku. 

Također, pošto imate tikvice probajte i krem supu od tikvica. Tikvice se skuhaju i samelju te se uz željeno povrće kao začin kuhaju s jednom ili dvije kašike maslaca. Pred kraj kuhanja dodati vrhnje i ako volimo kiselastiji ukus limunovog soka. Inače, i bez dodatka limonovog oka supe od tikvica i leće su izvrsne kada se u njih iscijedi malo limuna.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine