digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dragocjene hurme

Autor: Avgust 12, 2016 0

Mnogostruke su koristi redovne konzumacije hurmi. Preporučene su za anemičare kao hrana bogata željezom, trudnicama neposredno pred porod, usitnjene i namočene u vodi idealan su prvi slatkiš za bebe, popravljaju zubnu caklinu, popravljaju crijevnu mikrofloru i na taj način zaustavljaju proljev, zdrave su za oči.

 

Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, kaže: “Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.” (prenosi Ebu Davud)

Hurme su veoma bogate prirodnim šećerom. Kada su nam hurme prvo jelo, šećer koji sadrže veoma brzo ulazi u krvotok i vraća nam energiju. Vlakna, kojima hurme obiluju, i kožica su jako korisni za regulisanje stolice.

Ali zašto baš sedam hurmi?

Sedam hurmi je približno teško 70 grama hurmi što je optimalna količina za unos minerala, vitamina i ostalih nutricijenata kojima hurme obiluju. U prijevodima i tumačenjima gorenavedenog hadisa, islamski učenjaci tvrde da se konzumacijom neparnog broja hurmi oko tijela čovjeka stvara zaštitna energija koja odbija džinne i šejtane.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine