digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Amer Bukvić među 500 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji u svijetu

Autor: Oktobar 21, 2016 0

Svjetski islamski ekonomski forum (World Islamic Economic Forum-WIEF) objavio je listu 500 najuspješnijih  i najuticajnijih pojedinaca u oblasti  islamske ekonomije.  Islamska ekonomija jedna je od najbrže rastućih grana privrede, a lista „Islamica 500“ ekskluzivni je poslovni vodič koji sadrži imena najznačajnijih ličnosti iz oblasti industrije, finansija, znanosti, medija, prava i međunarodnih odnosa iz cijelog svijeta. Biznismeni na ovoj listi su iz različitih oblasti – islamskih finansija, takafula, halal-proizvodnje, medija, turizma, naftne industrije.

 

Na listi su se pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, našli i Bosanci. Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić jedan je od  četiri Bosanca i Hercegovca koji su izabrani među 500 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji. Bukvić je obrazovanje stekao u Maleziji, Japanu, „London Business School“ (LBS) i na „University of Oxford“. Na čelu je BBI banke od 2008. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu. Između ostalih, direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade „The Jewels of Muslim World Award 2015“ za unapređenje islamskih finansija i ekonomije. Također, Bukvić je 2014. godine  proglašen  za najboljeg lidera i poduzetnika u svijetu i dobitnik je priznanja “Princ Abdulaziz bin Abdullah”.

Na listi 500 najuspješnih nalaze se, između ostalih, i: Sheikh Saleh Abdullah Kamel predsjednik i osnivač „Dallah Al Baraka Holdinga“, princ Alwaleed Bin Talal Al Saud, generalni direktor „Kingdom Holding Company“ iz Saudijske Arabije, Huseyin Aydin, generalni direktor „Zirrat Bank“ iz Turske, , Khaled Mohammed Al Aboodi, generalni direktor „Islamic Corporation for the Development of the Private Sector“ (ICD) iz Saudijske Arabije, Mazin Saad Al-Nahedh, generalni direktor „Kuwait Finance House“ iz Kuvajta, James Hogan, generalni direktor  kompanije „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Musa Hitam, predsjednik WIEF Fondacije iz Malezije, Temel Kotil generalni direktor „Turkish Airlinesa“ iz Turske, Mustafa Topbas generalni direktor jednog od najvećih prehrambenih trgovačkih lanaca BIM iz Turske i Murat Ülker, predsjednik „Yildiz Holding/ Ülker.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine