digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U privredu Kantona Sarajevo plasirano 23 miliona KM

Autor: Alma Redžepagić Mart 01, 2017 0

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je upriličeno svečano potpisivanje novih ugovora sa firmama kojima su odobrena finansijska sredstva po povoljnim uvjetima sa subvencioniranom profitnom maržom, koja su dodijeljena na osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International (BBI). Riječ je o kompanijama koje dolaze iz oblasti građevinarstva, proizvodnje namještaja, proizvodnje pekarskih proizvoda, računovodstvenih usluga i projektovanja u oblasti audio i video aplikacija.

Ugovore o finansiranju potpisali su: u ime BBI banke Edin Brkić, direktor Sektora za poslovanje s pravnim licima i Asmir Dževlan, direktorom kompanije „Ans Drive“, Suhad Ećo, direktor kompanije „Ećo-Company“,Elvir Rondić vlasnik kompanije „Rondić Trgopek“, Sabit Bašić, direktor Agencije „Respect“ i Nermin Dizdarević vlasnik kompanije „AVC“.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić. On je izrazio zadovoljstvo velikim interesom preduzeća  kada su ova sredstva u u pitanju ocjenjujući čitav projekt kao pun pogodak koji domaću privredu čini konkurentnijom na tržišu. Uz ovakve i slične finansijske injekcije privrednicima, Vlada Kantona Sarajevo namjerava u tekućoj godini plasirati oko 100 miliona KM:

„Kroz Zakon o podsticaju male privrede i ostvarivanje javno-privatnog partnerstva mi smo otvorili put koji daje vidljive pokazatelje industrijskog rasta. Želimo jedan dio tih sredstava usmjeriti prema startup kompanijama, te dati i vjetar u leđa i veće šanse mladim ljudima“, poručio je ministar Šabić.

Današnjim potpisivanjem novih pet ugovora sa subjektima male privrede u Kantonu Sarajevo nastavljena je uspješna realizacija zajedničkog projekta Ministarstva privrede KS i BBI Banke po kojem će do kraja marta ove godine, 40 miliona KM kreditnih sredstava uz subvencioniranu profitnu stopu od strane Kantona Sarajevo biti plasirano u razvoj privrede Kantona Sarajevo.

 „Ovo je izuzetna prilika za privrednike da realiziraju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih. Do sada je iz ove linije finansirano 26 kompanija  i plasirano je oko 23 miliona KM. BBI banka u svojim strateškim planovima ima za cilj jačanje privrede BiH i  realizacija ovakvih projekata jedan je od načina na koji pomažemo malim i srednjim preduzećima“, izjavio je  Edin Brkić, direktor Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke.


Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine