digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nekoliko sjajnih načina da popravite svoje raspoloženje

Autor: Adna Zulić Januar 25, 2017 0

Zbog nedostatka sunčanih dana, magle i tmurnog okruženja zimi smo često skloni osjećajima depresije, melanholije, neraspoloženi smo i nezadovoljni  rutinom u koju smo zapali, a dan je prekratak za planiranje aktivnosti koje bi tu rutinu izmijenile.

Postoji nekoliko načina da svoje raspoloženje popravite sami. Ciljano birajte namirnice: za ručak jedite pečeni krompir, piletinu, ćuretinu ili jaja, užinajte sjemenke i suhe kajsije. Jedan kivi ili šolja mlijeka pred spavanje su namirnice koje pozitivno utječu na proizvodnju hormona sreće.
Matičnjak i bosiljak su antioksidanti i antidepresivi. Čaj od ovih biljaka ublažava stres i anksioznost.

Povećajte unos vitamina i minerala

Kalcijum i magnezijum su prirodni sedativi, opuštaju mišiće i nerve, a nedostatak ovih  minerala u organizmu može izazvati napetost i neraspoloženje. Za produkciju serotonina, hormona sreće, u mozgu potrebni su vitamini B kompleksa. Ukoliko vaša ishrana nije raznolika i smatrate da nećete unijeti dovoljne količine vitamina i minerala putem ishrane potražite savjet ljekara kako da taj nedostatak upotpunite dodacima ishrani.

Pokrenite se

Isplanirajte svoju sedmicu, možda nećete imati priliku da svaki dan uvedete nešto novo, ali možete planirati poseban dan za sebe i svoju porodicu. Unaprijed rezervišite dan ili dva za zimski sport, izlazak u prirodu, zabavni park ili dugu šetnju. Pozovite prijatelje da prošeću s vama jer su čist zrak, prirodna svjetlost i prijatan razgovor dokazani neprijatelji stresa i depresije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine