digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako obući bebu za izlazak vani

Autor: Adna Zulić Januar 23, 2017 0

Roditelji često strahuju da će se beba nahladiti vani pa zbog toga izbjegavaju izvoditi bebu ili malo dijete na svjež zimski zrak i 'zubato' sunce, koje je ipak bolje od umjetne svjetlosti u kući.

Druga krajnost jesu roditelji koji se usude izvesti dijete vani, ali ga tom prilikom obuku na način da je dijete skoro pa imobilisanih udova, ne može savijati ruke, ne može sastaviti noge, a zbog mnoštva navoja šala oko vrata i pritegnute kapice dijete ne može potpuno okretati glavu niti saviti vrat.

 

Obratite pažnju kada planirate izlazak koliko ćete se zadržati vani i da li ćete ulaziti u tržne centre, restorane i slične zatvorene prostore. Obucite dijete shodno situaciji koja će možda zahtijevati da dijete djelomično raspremite.

 

Crven nosić ne znači da je djetetu hladno niti rumeni obrazi znače da se dijete pregrijalo. Bitno je obezbijediti udobnu obuću koja će grijati noge, na glavu male bebe obucite tanku pamučnu kapicu, a preko nje može lagahna pletena ili krznena kapa, šal je dovoljno omotati jednom oko vrata kako hladan zrak ne bi prodirao ispod kragne. Bebe ne znaju same reći kada im je hladno ili vruće, ali postoji nekoliko znakova koji su prisutni kod male djece u takvim situacijama- bilo da im je vruće ili zima postat će razdražljivi i plačljivi. Čelo, vrat i stomak su mjesta preko kojih ćete pouzdano utvrditi da li je bebi vruće ili hladno. Koža na ovim mjestima treba biti ugodno topla i suha. Ruke i noge ne smiju biti prehladne, tada je potrebno obući rukavice i topliju obuću.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine