digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Neven kao ukras i lijek

Neven je cvijet koji se od davnina uspješno uzgaja u našim krajevima. Cvjetovi su mu žute do narandžaste boje, jakog i karakterističnog mirisa. Cvjeta od juna do prvih mrazeva. Zbog ljepljive tečnosti koju ispušta biljka nevena i specifičnog i aromatičnog mirisa neven se uzgaja i u vrtu kao zaštita od insekata nametnika. Uspijeva i na siromašnom tlu pa ga je moguće uzgajati na gotovo svim prostorima. Zbog svoje mnogostruke koristi i dekorativnog izgleda preporučujemo ga i kao balkonsko cvijeće. Navest ćemo samo neke od mnogih ljekovitih svojstava koje posjeduje neven: prvenstveno se koristi kod oboljenja kože, ali je veoma koristan za liječenje čira na želucu, raznih cisti u organizmu, grčeva crijeva, uravnotežuje mjesečni ciklus kod žena, liječi bolesti živaca, želuca, jetre i žuči, pospješuje znojenje i izmokravanje.

Čaj od nevena

Nekoliko cvjetova nevena preliti sa dva decilitra vrele vode. Nakon što odstoji petnaestak minuta, procijediti, po želji zasladiti i konzumirati. Za bolje efekte pri liječenju, potrebno je dnevno popiti dvije do tri šolje svježe pripremljenog čaja.

*Cvjetovi intenzivnije boje su kvalitetniji i friškiji. Po boji možete odrediti koliko je neven frišak - nakon dužeg vremena boja cvjetova počinje da blijedi. Za čaj se najčešće koriste cvjetovi nevena, dok se za izmokravanje i pojačano znojenje pravi čaj od cvjetova i herbe nevena.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine