digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 29. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

 1.

U životu ćemo sresti vjernike koji žele ličiti na Poslanika, a.s. u mnogim stvarima, čak i u fizičkom izgledu, ali postignu osobinu zbog koje je je Poslanik, a.s., kako sam kaže, poslan, a to jeste da usavrši ahlak. U suri El-Kalem ALlah kaže Poslaniku, a.s. da je on najljepše ćudi - ahlaka. Postoje pojedinci koji drže do Šerijata, ali on se ne održava na njihov unutarnji Šerijat, a to upravo jeste ahlak.

2.

Koliko pojedinci obraćaju pažnju, vaze, objašnjavaju život sihra, magije, džinna čine taj svijet bespotrebno posebnim i pridaju mu veliku pažnju. Kada se vidi koliko Allah pridaje pažnje jasno je po ukupnom broju ajeta i suri Džinni da su samo obična stvorenja među kojima ima dobrih i loših. Bez obzira što su nevidljiva bića, zbog čega ljudi prave posebnu 'nauku', Allah im ne pridaje posebnu pažnju, već nam objašnjava da su kao i mi stvoreni samo da Mu se klanjamo i ništa više.

3.

Kada se čitaju ajeti 29. džuza vidljivo je kolika je važnost noćnog namaza i da je to specifično vrijeme kada Allah razgovara s ljudima i to odabranim, kojih je mimo ramazana malo u zadnjoj trećini ili drugoj polovini noći.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine