digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kur'an Časni - naš najbolji prijatelj

Autor: hfz. Halima Ljutić Mart 14, 2017 0

 

¨Na Dan kad nevjernik prste svoje bude grizao govoreći:'Kamo sreće da sam se uz Poslanika pravog puta držao, kamo sreće, teško meni, da tog i tog za prijatelja nisam uzeo, on me je od Kur'ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!'- a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu.¨ (sura El-Furkan, 27-29.)

Kur'an i Kerim je Allahov govor. Uputstvo čovjeku za srećan život na ovom i budućem svijetu. A ima li išta ljepše od onoga što je od Allaha, od Gospodara svjetova?

Svaki čovjek se neminovno nalazi na sredini puta između uticaja dobra i zla, upute i zablude. Između Gospodara- najboljeg prijatelja i Njegove upute i šejtana l.a.- najvećeg neprijatelja i njegove zablude.

Naš Gospodar nas je stvorio, time nas najbolje poznaje. Svojom dobrotom je od postanka čovječanstva slao uputu Svojim stvorenjima preko odabranih ljudi- Poslanika i Vjerovijesnika. Uputu, koje ako se čovjek bude držao i slijedio je, biće sretan i na ovom i na budućem svijetu.

Allah dž.š. u Kur'anu kaže: ¨Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju- neće zalutati i neće nesrećan biti. A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje- taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepa oživjeti.¨ (sura Taha, 123-124.)

Kao krunu svih objava, Allah dž.š. je objavio Kur'an, Knjigu upute. Knjigu koja se ne može uporediti ni sa jednom drugom knjigom. Oduvijek su nam učielji u školi govorili da je ¨knjiga najbolji prijatelj¨ ali zamislimo kakav nam je tek prijatelj Allahova Knjiga. Knjiga koju kada god otvorimo u njoj našemo odgovore na svako pitanje i rješenje za svako stanje u kojem se nalazimo. Naš Gospodar nas poznaje mnogo bolje nego što mi sebe poznajemo. Zna prirodu čovjeka i njegove slabosti. U Knjizi koju je objavio opisao je najbolje čovjeka kao biće sa mnogo negativnih svojstava. Štaviše, čovjek u Kur'anu niti na jednom mjestu nije spomenut po pozitivnom svojstvu, osim vjernika. Onih koji slijede uputu, onih koji slijede Kur'an.

Ako bi me neko pitao kako da opišem Kur'an, zaista se ne bi mogla odlučiti šta bi prvo rekla. Šta bi Kur'an najbolje opisalo. Uputa čovjeku od Gospodara, najbolji prijtelj, najbolji vodič, odgajatelj, antidepresiv, izlaz iz svakog stanja. Mudžiza, neiscrpan izvor mudrosti i znanja.

Ne bi mogla opisati čuda Kur'ana. One trenutke kada sam znala otvoriti Kur'an i baš taj dan učiti stranicu u kojoj se nalazi odgovor na moje pitanje, na moju sumnju. Objašnjenje moga stanja,moje tuge, radosti, depresije. Ili, utjeha i razgovor za nepravdu koju mi ljudi nanesu. Shvatila sam da je Kur'an zaista nezamjnjiv prijatelj. I svaki put kada me je moja ljudska slabost udaljila od Kur'ana vraćala sam mu se uplakana i potištena shvativši da nemam boljeg prijatelja od Gospodara i Njegove upute. I svaki put Kur'an me je ponovo primao za prijatelja. Ponovo sam u njemu nalazila utjehu, najboljeg savjetnika i najiskrenijeg prijatelj. Onda sam shvatila da me jedino Kur'an neće iznevjeriti u onom Danu kad čovjek neće imati prijatelja. Kada se i otac i majka, i djeca i supružnici budu o sebi brinuli. Onog Dana kada će čovjek biti sam. Sam sa svojim djelima.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: ¨Na Sudnjem danu Kur'an će doći u liku iscrpljenog čovjeka, pa će kazati svome učaču:¨Je li me poznaješ? Ja sam onaj koji ti je noću uskraćivao san i zbog mene si danju bio žedan. Doista svaki trgovac od svoje trgovine želi zaradu, a ti ćež danas biti nagrađen mnogo više od bilo kojeg trgovca.¨ Pa će dobiti vlast u desnu ruku a vječnost u lijevu, ana glavu će mu biti stavljena kruna časti, a njegovim roditeljima bit će ogrnuti ogrtači koji su vredniji od dunjaluka i onoga što je na njemu. Oni će kazati:¨Gospodaru naš, zbog čega smo to dobili?, pa će im biti kazano:¨Zato što ste svoje dijete podučili Kur'anu.¨

Često nismo svjesni koliku blagodat propuštamo. Nismo svjesni koliku vrijednost ostavljamo da stoji na policama u našim stanovima i kućama i da na nu prašina pada dok su nam televizori, kompjuteri i mobiteli uglančani od upotrebe. Dosta svog dragocjenog i nepovratnog vremena ostavljamo uz serije i filmove, uz video i mobilne igrice, uz facebook virtualne prijatelje kojima po cijeli dan lajkamo slike i objave. Nažalost, kada nam zatreba i najmanja usluga od onih kojima smo toliko vremena posvetili okrenu nam leđa i zaborae na nas. Zbog toga zapadnemo u još veću depresiju i bezizlaz, u teskobu duše. U stanje koje vrlo rado volim uporediti sa kur'anskim opisom bezizlaza u kojem se našao Junus a.s. Riba koja ga je progutala, tmine u morskim dubinama, usamljenost. I riječi:¨Nema Boga osim Tebe slavljen neka si Ti, ja sam se prema sebi ogriješio!¨

Riječi koje su iz morskih dubina odjeknule nebeskim visinama, tihe riječi koje je čuo Onaj koji sve čuje. Onaj koji ga je izbavio iz tmine, iz utrube ribe, iz tjeskobe i bezizlaza. I svaki put kada se nađemo u trenucima bezizlaza, ma koliko bili teški, ti trenuci nam mogu biti milost od Allaha dž.š. da nas vrati na put upute. Da se vratimo Kur'anu  koji stoji prekriven prašinom i zaboravljen. Da shvatimo da nam nema izlaza osim onog koji nam Allah da i da nemamo na ovom svijetu boljrg prijatelja od Kur'ana.

Mnogo je bolje da se sada uhvatimo za glavu i kažemo.¨Teško nama što se ne družimo sa Kur'anom!¨, nego da te riječi izgovorimo na Sudnjem danu. Jer sada imamo vremena za povratak, za pokajanje, za izbor između istine i zablude, između prijatelja i neprijatelja. Na onom svijetu nećemo moći birati jer neće biti povratka. Kur'an je ispit našeg odnosa prema Allahu i naše ljubavi prema Njemu. Ako volimo Kur'an, volimo i Allaha. Što se više s njim družimo bliži smo Allahu. Bliži smo Njegovoj ljubavi i Milosti. Mnogo je čovjeku dato time što griješnim jezikom može izgovrati Allahov govor, Njegove uzvišene riječi. Te blagodati smo jako malo svjesni.

Molimo Allaha da nas sačuva da budemo od onih koji će na Sudnjem danu jadikovati zbog toga što su zanemarili Kur'an družeći se sa onima koji su ih svjesno ili nesvjesno odvraćali od Kur'ana, od radosti i smiraja, od upute i najboljeg prijatelja. Riječima se ne može opisati radost onog trenutka kada shvatimo da nam je Kur'an uistinu uputa, milost i lijek od Gospodara. Ne dozvolimo sebi da budemo od onih kojima je uskraćena ljepota druženja sa Kur'anom. Do nas je samih, dobro ili zlo, možemo izabrati. Ne dozvolimo sebi da naše dragocjeno vrijeme trošimo u beskorisno. Na ovom svijetu jednom živimo, povratka nema. Koliko je vrijeme uistinu vrijedno dovoljno je spomenuti da jedna kur'anska sura nosi ime ¨Asr¨(Vrijeme). U njoj se Uzvišeni Allah zaklinje vremenom i govori da je  svaki čovjek na gubitku, osim onih koji vjeruju i dobra djela čine i onih koji jedni drugima preporučuju istinu i strpljenje.

Molim Allah dž.š. da nas učini od onih koji svoje vrijeme provode družeći se sa Kur'anom. Amin.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine