digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izjava kao štit i platforma

Autor: Decembar 17, 2015 0

Izjavu koju je prije desetak dana zajedno s reisu-l-ulemom potpisao značajan broj bošnjačkih društveno-političkih lidera, uključujući i one koji su tu izjavu potpisali naknadno, zatim nositelja vjerskog autoriteta, intelektualaca i drugih kulturnih i javnih radnika - doista, smatram povijesnim činom.

To je glas Bošnjaka koji glasno i jasno osuđuju vjerski radikalizam, isključivost, ekstremizam i bilo koji oblik terora i terorizma. Kao takva, Izjava ima lokalni ali i globalni (svjetski) značaj. No, njeno značenje je isto tako multiplikativno, jer niko više nakon potpisivanja ove Izjave Bošnjake ne može optužiti da podržavaju teror i terorizam, mada su to i svojim životima ti isti Bošnjaci više puta u povijesti dokazivali. Ali, nakon ove Izjave, Bošnjake se ne može više nikako i nikada smatrati pokroviteljima radikalizma, ekstremizma, terora i terorizma. I svaki pokušaj realizacije terora i terorizma, bez obzira da li bio uspješan/realiziran ili ne, bjelodano će svjedočiti da se radi o ubačenim elementima, koji kod Bošnjaka nemaju nikakvog uporišta niti oslonca. 

Ovih drugih, pod rednim brojem dva, ima mnogo, mnogo manje, ali sasvim dovoljno da naprave problem primarno ovim prvima.

 

U svijetu u kojem živimo, bez obzira o kojoj se strani i polu radilo, radikalne grupe zasigurno dolaze do izražaja. I nije to pitanje samo muslimanskog svijeta, ista, štaviše i gora radikalizacija se pojavljuje i u zemljama Zapada. Navodno, kao odgovor na rastuću radikalizaciju u muslimanskom svijetu, da paradoks i apsurd bude veći, radikalizaciju i ekstremizam kojeg su sami generirali i projicirali, javljaju se slične ekstremističke tendencije i hegemonije i na Zapadu, i na taj se način zatvara krug. U Francuskoj isključivi, radikalni i ksenofobični Nacionalni front Marin Le Pen na posljednjim regionalnim izborima dobija značajan broj glasova, kao nikad prije; također, svjedočimo i kampanju Donalda Trumpa i njegov "ispad" u kojem kaže da bi islam trebalo zabraniti u Americi, a muslimanima zabraniti ulazak i boravak u istoj. Dakako, uslijedio je veliki broj kritika na Trumpov račun, ali ne zaboravimo da ima i značajan broj onih Amerikaca koji latentno misle kao Donald Trump. Opet, postoje svijetli primjeri gdje su pojedine zapadne zemlje pokazale visok stepen tolerancije, otvorenosti i spremnosti na pomoć i primanje izbjeglica, kao što je Njemačka, Austrija, Kanada itd. Postoji i aktualni video klip, u kojem kanadska djeca horski pjevaju pjesme kao dobrodošlicu sirijskim izbjeglicama i muslimanima, a radi se o jednoj od najpopularnijih ilahija "Talea-l-Bedru alejna". (Čini mi se kao da se sunce, ipak, uveliko sprema da izađe sa Zapada! Sic!) 

S druge strane, što se tiče muslimanskog svijeta, smatram da se u sadašnjem povijesnom trenutku muslimani primarno mogu podijeliti u samo dvije skupine:

  1. umjerene, realne, miroljubive muslimane, srednjeg puta, i
  2. militantne ekstremiste i isključive radikalce i one koji ih kao takve podržavaju. 

Sve ostale podjele su u drugim planovima. 

Ovih drugih, pod rednim brojem dva, ima mnogo, mnogo manje, ali sasvim dovoljno da naprave problem primarno ovim prvima. Izjava koju su potpisali umnici i velikodostojnici bošnjačkog naroda uveliko govori i svjedoči o tome da će umjereni srednji put i dalje odlučno preovladati i pobijediti. 

I svako onaj ko bude najavio ili omogućio zaustavljanje ekspanzije radikalizma, koji je dakako u progresu, i opasnog ekstremizma - imat će povjerenje naroda i glasove na svakim narednim izborima. Ali, ne zaboravimo, to isto tako ima i svoju lošu stranu, jer već sada mi je žao što će upravo taj strah i taj otklon (većine) mnogi pokušati iskoristiti i (politički) zloupotrijebiti. Naravno, protiv samih muslimana. 

 

 

 

Zadnji put promjenjen Četvrtak, 06 Oktobar 2016 09:19
Muhamed Velić

Muhamed Velić je autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje.  Završio  je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, na kojem je magistrirao iz oblasti tefsira - tumačenja Kur'ana. Profesionalno je angažiran kao imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Dugogodišnji je kolumnista Preporoda. Aktivno sudjeluje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pragme i baštine. Saradnik je nekoliko dnevnih listova i magazina, a autor je dvije knjige. 

Facebook

Twitter

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine