digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Patriotizam i hrabrost danas, u miru

Pljačka, korupcija, kriminal – to su nazivi za ipak najrazornijeg agresora na budućnost ove države i sve njene građane.

Građani Bosne i Hercegovine su na Referendumu održanom prije 26. godina donijeli odluku da ovu zemlju, svoju domovinu, žele slobodnu, nezavisnu i suverenu. Ništa ih nije moglo pripremiti na događaje koji su potom uslijedili - godine agresije, ubijanja i progone, na koncentracione logore, masovne grobnice, genocid nad Bošnjacima i nemjerljive lične gubitke. Građani ove zemlje za slobodnu domovinu platili su veliku cijenu.
I nakon dvadeset i šest godina, Bosna i Hercegovina se i dalje bori da očuva stečenu nezavisnost, jer ideologije protivnika njene nezavisnosti i slobode njenih građana – žive su, u etapama kreiraju atmosferu straha i neizvjesnosti u nastojanju da ponište volju građana i rezultat tog Referenduma.
Godinama poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu svjedočimo tim neumornim nastojanjima da se Bosna i Hercegovina proglasi nemogućom državom; ali svjedočimo i neumornu borbu za očuvanjem njenog suvereniteta. S obzirom na društvene i političke okolnosti, građanima ove zemlje nije nepoznato da će očuvanje stečene nezavisnosti biti proces, ali svjesno istrajavanje u čuvanju nezavisnosti svjedoči da nisu i neće odustati od ideala u kojem je Bosna i Hercegovina suverena država, domovina slobodnih ljudi u kojoj će njeni građani bez obzira na porijeklo, naciju ili vjeru uživati jednakopravnost i slobodu; i da je taj ideal budućnost ove zemlje.
I početak ove godine bremenit je političkim igrama s tom budućnošću. Nama, građanima Bosne i Hercegovine nisu novi ni ključni akteri, niti ideologije koje stoje iza tih procesa, pa čak ni mehanizmi koji se pokreću u cilju destabilizacije države. Nije nam nepoznata ni politička nedoraslost onih koji se predstavljaju kao zagovornici očuvanja nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. To su oni koji radi sopstvenih ili stranačkih interesa iznevjeravaju ideal Bosne i Hercegovine i priređuju nam još jedan predizborni reality show.
Građani Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, u borbi za njenu nezavisnost podnijeli su ogromne žrtve u toku brutalne agresije. Ali i u svim ovim godinama poslije oružane agresije i herojske odbrane oni, pokazujući veliku privrženost Bosni i Hercegovini trpe i podnose velike teškoće zbog toga što se nedovršeni rat za podjelu BiH, odnosno odbranu njene cjelovitosti nastavlja političkim sredstvima.
S druge strane, građani ove zemlje u svim ovim poslijeratnim godinama trpe nesagledive posljedice i zbog svih onih koji ih, pod plaštom odbrane nacionalnih interesa sva tri naroda, pljačkaju na svakom koraku. Pljačka, korupcija, kriminal – to su nazivi za ipak najrazornijeg agresora na budućnost ove države i sve njene građane. I po svemu sudeći građani ove zemlje, njeni patrioti teže se odupiru tom ’mirnodopskom’ agresoru na Bosnu i Hercegovinu, nego što su se oduprijeli oružanoj agresiji. Ne zbog toga što sada imaju manje hrabrosti ili snage, nego zato što je ovaj ‘mirnodopski’ agresor - suptilniji, perfidniji, što i sam nastupa u ime nacionalnih interesa, pod plaštom patriotizma.
Zato bismo trebali i u našem vjerskom diskursu, i u našem političkom angažmanu - u ukupnom društvenom životu mnogo odgovornije, odlučnije i ustrajnije polaziti od ove činjenice i s uvjerenjem da je u miru u svakom društvu, svugdje i uvijek, a kod nas još više, najveći izraz patriotizma, naprimjer, poštivanje radničkih prava, plaćanje poreza, borba protiv kriminala i korupcije, a ne prazno zaklinjanje u nacionalne, vjerske i državotvorne ideale, osjećanja i ciljeve. To na najširem društvenom planu znači da su danas u Bosni i Hercegovini najveći patriotizam i građanska vrlina sadržani u hrabroj i odgovornoj kritici političara i vlasti.

Sličica Želim Print

Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 05 Mart 2018 12:53
Senada Tahirović

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od ‎2006 -2013 godine izvršni urednik u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi Muallim. 2013. do 2017. glavna urednica Novog Muallima. Autorica više članaka u domaćim časopisima i monografskim publikacijama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine