digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Preostale kolektivne dženaze u ovoj godini

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Maj 05, 2017 0

Ako niste uspjeli pratiti majke 31. marta na dan prve kolektivne dženaze u Potočarima kada uče Fatihe, Ja-sine i tevhid žrtvama genocida ili biti na kolektivnoj dženazi u Ahmićima 16. aprila i Vlasenici 22. aprila, pokušajte otići na bar jednu od kolektivnih dženaza koje slijede u dane kada su većina žrtava ubijani u genocidu počinjenom u BiH 1992.-1995. 

Slijedeća u nizu ovih dženaza žrtvama genocida je kolektivna dženaza u Bratuncu 12. maja, u Zvorniku 1. juna, u Srebrenici 11. jula, u Prijedoru 20. jula i u Kotor-Varoši 3. novembra. Kako nam je rekla Šuhra Sinanović iz Udruženja Žena Podrinja u jedanaestoj po redu kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, koja će se obaviti 12. maja, biće ukopana i beba stara tek 2 dana Emir Suljić. „Maleni Emir se rodio prije vremena. Bio je sedmanče. Svirepo je ubijen drugog dana po rođenju u Glogovoj. Tek što je dobio ime ubijen je“, kaže Sinanović.

U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu do sada je ukopano 296 tijela ubijenih bošnjačkih žrtava od ukupno 3.533 koliko je u ovoj općini ubijeno tokom agresije na BiH.  Za dženazu u Potočarima ove godine do sada su identificirani posmrtni ostaci 42 žrtve srebreničkog genocida.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine