digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Clinton pozvala Evropljane da ulažu u kvartove u kojima se vrši vrbovanje mladih

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić April 07, 2016 0

Washington - Vodeća američka demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton izjavila je da su teroristički napadi u Bruxellesu „najnoviji okrutni podsjetnik“ da se mora više učiniti kako bi se porazio ISIL, uključujući zemlje članice Evropske unije koje je oštro kritizirale „zbog neorganiziranosti i kašnjenja na prijetnje“.

„Americi trebaju evropske obavještajne službe koje će raditi s njezinima, uključujući i mjesto gdje imaju više pristupa, poput sjeverne Afrike“, rekla je Hillary Clinton u govoru o antiterorizmu na univerzitetu Stanford u Kaliforniji napominjući da „evropske banke moraju prestati finansirati terorizam“.

Pozdravila je  Europolovo osnivanje novog antiterorističkog centra, ali je upozorila da saradnja u pogledu obavještavanja nije na visini. „EU odgađa izglasavanje dijeljenja podataka o putnicima vazdušnog prometa“, rekla je govoreći o zajedničkom registru PNR o kojem bi se evrozastupnici trebali izjasniti u aprilu.

Clinton je pozvala Evropljane da identificiraju i ulažu u kvartove, zatvore i škole u kojima se koncentriraju vrbovanja mladih i da održe obećanje i odrede evropsku granicu i ujedinjenu obalsku stražu, izvještavaju agencije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine