digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bill de Blasio osudio pozive na pojačani nadzor muslimanskih zajednica

Autor: ajša Hafizović Hadžimešić April 07, 2016 0

New York – Nakon što je predsjednički kandidataTed Cruz poslije  terorističkih napada u Bruxellesu ponovio poziv na jači policijski nadzor muslimanskih zajednica u SAD-u, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio osudio je ove izjave nazivajući ih demagogijom.

 

Komentare senatora Cruza osudio je i policijski komesar u New Yorku Bill Bratton ističući da ovi komentari predstavljaju veliki napad na muslimanske zajednice. „Izjave koje je dao vjerovatno će biti razlog zašto on neće postati predsjednik ove zemlje. Ne trebamo predsjednika koji ne poštuju vrijednosti na kojima je utemeljena ova zemlja“, rekao je Bratton.

„Policijska uprava New Yorka je još 2012. objavila da nadzor kakav predlaže Cruz, a kakav smo imali u obliku Demografske jedinice, ne dovodi ni do kakvih rezultata“, rekao je pomoćnik načelnika NYPD Thomas Gulati u izvjavi za AP.

Demografska jedinica je bila formirana u tajnosti, s namjerom da špijunira muslimane zajednice. Gradonačelnik De Blasio okončao je rad ove jedinice nakon što je stupio na dužnost 2014.

„Osuđujem ove pozive Toma Cruza. Njegovi komentari nemaju veze sa zaštitom i sigurnosti građana. To je demagogija“, izjavio je De Blasio.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine