Najmanje 350 palestinskih dječaka u izraelskim zatvorima

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Decembar 18, 2016 0

London - „Izraelske vlasti drže zatvorenima 350 djece starosti između 12 i 18 godina“, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

Među njima su i djeca mlađa od 15 godina, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika podsjećajući da su izraelske snage od 2015. godine zatvorile više od 2.000 palestinskih maloljetnika.  Hapšenja djece su poduzimana korištenjem bojeve municije, a nakon toga vršena su ispitivanja i pritvaranja bez hrane i pića, teška premlaćivanja.
Nevladina organizacija je istakla da se izraelski istražitelji služe prijetnjama i ucjenama kako bi palestinsku djecu prisilili na priznanje onoga za šta ih se tereti.
Dodaje se da su neka palestinska djeca osuđena na kazne doživotnog zatvora, dok su drugoj izraelski sudovi odredili zatvorske kazne i do deset godina.
Udruženje palestinskih zatvorenika pozvalo je međunarodne organizacije, posebno UNICEF da zaštite palestinsku djecu u izraelskim zatvorima.  Prema zvaničnim podacima, u izraelskim zatvorima se nalazi 7.000 Palestinaca.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija