digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medrese: Nastava se uredno odvija putem Interneta

Autor: E.S. April 26, 2020 0
Putem različitih programa nastavnici održavaju časove i provjeravaju znanje učenika Putem različitih programa nastavnici održavaju časove i provjeravaju znanje učenika

Nastava u medresama i gimnazijama Islamske zajednice se uredno odvija putem Interneta. Ukoliko se vanredno stanje produži moguće je na ovaj način održavati nastavu ramazanom te nesmetano završiti školsku godinu

Za razliku od mnogih škola u različitim kantonima odgojno-obrazovne ustanove su vrlo dobro i brzo odgovorile na aktuelnu situaciju te nastavile s održavanjem nastave uživo putem internetskih aplikacija. Ne treba zaboraviti da su medrese prve škole koje su uvele elektronski dnevnik te se i u ovom pogledu nastava odvija po planu. U ovoj vanrednoj situaciji medrese su mnogima poslužile kao primjer kako se promptno, ali i kvalitetno odgovara na ovakve izazove. Prema riječima Seida Eminovića iz Uprave za obrazovanje i nauku sve medrese i gimnazije Islamske zajednice realiziraju nastavu putem različitih internetskih aplikacija.

Rezultati bolji od očekivanih

Dok se većina škola našla u procijepu između konvencionalnog i online održavanja nastave, učenici u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Visokom već nakon četiri dana od obustave nastave, zahvaljujući tehnologiji koju škola posjeduje i ažurnosti uprave, nastavu počeli pratiti iz svojih kuća u realnom vremenu. Na ovaj način učenici odgovaraju kiraet, arapski i druge predmete uživo, čime se održava kontinuitet direktnog odgovaranja, dok se sadržaj iz drugih predmeta ispituje putem testova.

„Nismo bili zadovoljni nekim standardnim rješenjima, kao što je Google Classroom, jer ona nisu koncipirana kao zamjena za konvencionalnu nastavu, nego kao njena dopuna, za dijeljenje nekih digitalnih nastavnih sadržaja, te smo tražili druga rješenja. U srijedu, 11. marta, obustavljena je nastava i od tog dana smo počeli sa strategijom realizacije nastave putem aplikacije Cisco Webex Meeting. Već u ponedjeljak je sistem funkcionirao i od 16. marta profesori su dolazili u školu i držali nastavu na način da je omogućen audio i video u realnom vremenu uz mogućnost dijeljenja ekrana sto je najsličnije klasičnoj nastavi. I učenici i profesori su jako dobro reagirali i rezultati su puno bolji od očekivanih, s tim da je bilo tužno vidjeti profesore kako održavaju nastavu pred praznom učionicom“, kazao je direktor medrese Dženan Handžić.

Želim podržati naučni rad.

Prvobitna odluka ministarstava je predviđala da nastavnici realiziraju online nastavu iz škole, međutim, kasnijim odlukama nadležnih organa usmjerenim, prije svega, na očuvanje zdravlja radnika i njihovih porodica, preporučeno je da nastavnici online nastavu izvode  i realiziraju od kuće.

Handžić je istakao da je, s obzirom na razvoj situacije, nerealno očekivati nastavak dolaska svih profesora na posao pa se radi na realizaciji  Microsoft Team sistema, koji će omogućiti da se online nastava realizira bez dolaska profesora u školu, a sve kako bi se poštovale odluke kriznih štabova.

Već se tri godine odvija online nastava

Već 11. marta 2020. godine, dakle, istog dana kada su dobili informaciju o odluci vlade i ministarstva o prekidu nastave, Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu bila je spremna (re)aktivirati platformu G Suite for Education  posredstvom koje se realizira online nastava u Medresi. Naime, učenici i nastavnici, kao i drugih srednjih škola u Kantonu Sarajevo, od 2017. godine, kada je stupio na snagu Zakon o srednjem obrazovanju, realizirali su online sedmicu tokom svake školske godine. Danas tu nastavu možemo razumjeti i kao svojevrsnu pripremu za situacije u kojima se ne može odvijati redovni nastavni proces, kao što je novonastala situacija sa pandemijom virusa  COVID-19.

„Pošto se radi o platformi i sistemima koji se konstantno unapređuju i nadograđuju, to zahtijeva i konstantnu edukaciju i usavršavanje nastavnika i učenika što je vjerovatno jedan od najvećih izazova. Pored toga, rad na ovoj i sličnim platformama zahtijeva opsežnu pripremu i dodatni trud svih učesnika. Treba naglasiti da određeni broj nastavnika ovu platformu koristi tokom čitave nastavne godine“, kazao je direktor Medrese dr. Mensur Malkić, koji je kazao da samo dva učenika od 485 nisu imali odmah pristup Internetu.

O uspjehu izvođenja nastave Malkić je kazao: „U posljednjih sedam dana poslano je skoro 47.000 e-mail poruka, a to najbolje govori o dinamici aktivnosti na platformi G Suite for Education koju koriste nastavnici, odgajatelji i učenici Medrese. Veća interakcija sa učenicima se ostvaruje kroz kombiniranje više dostupnih servisa i aplikacija. Primjera radi, učenici se nalaze u virtualnim učionicama, Google Classroom, potom rade online test koji je izrađen u Google formama/kvizovima, istovremeno mogu biti uživo sa nastavnicima  - audio i video kanal kroz aplikaciju Meet. Dakle, platforma pruža različite mogućnosti unapređenja odgojno-obrazovnog procesa i nadogradnje zamišljenog koncepta online nastave.“

I učenici iz dijaspore prate nastavu

Prema riječima direktora Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu Enesa Ljubijankića nastava se i u ovoj medresi odvija putem Interneta. „Profesor Elvedin Grošić je održao kraći kurs i za nastavno koje se do sada nije imalo priliku raditi na ovaj način. Na početku je bilo straha da li će pojedini učenici zloupotrijebiti ovaj sistem, ali prema riječima i iskustvu nastavnika učenici su vrlo ozbiljno i odgovorno pristupili nastavi toga nije do sada bilo. Ovisno o razvoju situacije i zakonskim mogućnostima po potrebi ćemo nastavu moći održavati i tokom ramazana kako bi se školska godina privela kraju“, kazao je Ljubijankić. Prema njegovim riječima i učenici koji žive u Sloveniji, Njemačkoj i drugim zemljama redovno prate nastavu. „Možda samo 0,5% učenika nije imalo pristup Internetu u BiH, ali oni su se snašli, dok smo dobili i obećanje Bh Telecoma da će svi učenici dobiti pristup Interentu te na taj način nesmetano u svojim kućama nastaviti pohađanje nastave“, objasnio je direktor Ljubijankić.

Prema dosadašnjim informacijama ni u jednoj medresi i gimnaziji među nastavnim osobljem i učenicima nema oboljelih od COVID-19.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine