digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

FIN: Seminar okupio stručnjake iz cijele Evrope i podučavanju Kur'ana

Autor: Nedim Botić Oktobar 20, 2016 0

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je od 14 do 16. oktobra 2016. godine održan seminar pod nazivom Higher Islamic Education in/for Europe (Visoko islamsko obrazovanje u Evropi).

 

Organizator i domaćin susreta bio je Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa istanbulskim univerzitetom Ilahiyat i Centrom za napredne studije (CNS) iz Sarajeva.

Ciljevi okupljanja su, pored predstavljanja nastavnih planova i programa svake visokoškolske institucije, kao i razmjena iskustava u provođenju istih, obuhvatili  i diskusije o problemima i izazovima u radu i podučavanju, razmatranje mogućnosti za zajednički rad i saradnju, i prikupljanje ideja o naučnom skupu iz oblasti islamskih nauka u Europi koji će se održati 2017. godine.

Prezentacije i rasprave tokom susreta ticale su se studijskih programa, nastavnih planova i programa, nastavnih materijala, profila osoblja i njihovih kompetencija, jezičkih sposobnosti, pitanja priznanja od strane države, specifičnosti islamskih nauka naspram islamskih studija, omjera između vjerskih i drugih predmeta, profila studenata, mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja, izvrsnosti i osiguravanja kvalitete, finansiranja institucija, te saradnje u budućnosti.

Seminar je okupio 25 predstavnika visokoškolskih ustanova u oblasti islamskih nauka iz cijele Evrope, a povodom 40 godina od osnivanja Fakulteta za islamske nauke u Sarajevu. Pored predstavnika Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prisustovali su predstavnici fakulteta i instituta koji se bave islamskim naukama, i to iz Bihaća i Zenice (BiH), Novog Pazara (Srbija), Prištine (Kosovo), Skoplja (Makedonija), Sofije (Bugarska), Istanbula (Turska), Osnabrucka, Paderborna, i Tubingena (Njemačka), IRPA-e (Austrija), IESE Brussels (Belgija), CMC i MIHE (Velika Britanija), Kazana (Rusija) i Krima (Ukrajina). Također, seminaru je prisustvovao dr. Anas al-Sheikh Ali, direktor londonskog ureda Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT).

Prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, je iskazao zadovoljstvo kvalitetom i rezultatima seminara, dodavši da se u budućnosti planira još sličnih dešavanja s ciljem širenja saradnje, ali i kvalitete obrazovnih sadržaja na visokoškolskim institucijama s islamskim predznakom.

„Zadovoljstvo nam je ugostiti predstavnike Ovaj seminar je pripreman nekoliko mjeseci i nastojali smo da ispred svakog centra i instituta bude po jedan predstavnik. Bitno nam je da je predstavnik fakulteta mogao prenijeti vjerodostojne informacije o načinu na koji rade, koja je pozicija te ustanove u državnom sistemu, na koji se finansira, koji programi postoje i slično.“, izjavio je dr. Hasanović.

U razgovoru za portal Akos.ba, dr. Ahmet Alibašić je istakao da je ovaj seminar samo jedan u nizu projekata obilježavanja godišnjice FIN-a, ali i fantastična prilika za razmjenu iskustava i uspostavljanje novih puteva saradnje.

„Ovo je susret praktičara iz oblasti visokog islamskog obrazovanja u Evropi, i naš je cilj bio da se upoznamo na ličnom i institucionalnom nivou, da razmijenimo iskustva, da identificiramo trendove, da analiziramo mogućnosti za razvoj visokog islamskog obrazovanja budući da je više evropskih država, kao i od strane nekih evropskih institucija islamsko obrazovanje, u posljednjih deset godina, proglašeno nacionalnim interesom i postoji veliko zanimanje za to što se dešava u visokim islamskim institucijama. Uspjeli samo da okupimo predstavnike islamskih obrazovnih institucija iz Kazana, iz Bugarske, Istanbula, iz cijele Evrope do Britanije. Povod ovom skupu je činjenica da FIN slijedeće godine obilježava 40 godina postojanja, i tim povodom ćemo organizovati veliku konferenciju o islamskom obrazovanju i studijama u Evropi naredne godine, ako Bog da.“, istakao je dr. Alibašić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine