digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Manifestacija: Dani Instituta za jezik

Autor: S.M. Mart 07, 2017 0

Na Svjetski dan maternjeg jezika Institut za jezike obilježava 45 godina svog postojanja

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu povodom 45- godišnjice rada i postojanja organizirao je manifestaciju “Dani Instituta za jezik“. Tako je 21. februara  na Dan maternjeg jezika, Institut za jezik na Filozofskom fakultetu upriličio obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz predstavljanje Instituta. O radu Instituta za jezik nekad i danas govorili su bivši direktor Instituta profesor dr. Josip Baotić, te sadašnji direktor  dr. Alen Kalajdžija. Oni su podsjetili da je početkom razvoja književno-jezičke politike u BiH osnovan i Institut za jezik 1972. godine, kao naučnoistraživačka institucija koja je realizirala istraživačke projekte. Također je na Filozofskom fakultetu otvorena i izložba dokumenata i radova Instituta čiji je autor književnik Hadžem Hajdarević.
O samoj manifestaciji Hadžem Hajdarević je rekao da se ona završava 21. marta, na Međunarodni dan poezije, za koju smatra da je čuvar maternjeg jezika, a direktor Instituta dr. sc. Alen Kalajdžija pozvao je sve prisutne predstavnike medija da proprate sve predstojeće sadržaje, te izrazio želju da manifestacija doprinese svijesti o čuvanju i jačanju maternjeg jezika.
Inače, manifestacija „Dani Instituta za jezik“ organizirana je povodom 45 godina od osnivanja Instituta, 85 godina od rođenja Alije Isakovića, te 20 godina od njegove smrti, a konkretan datum je odabran na osnovu samog datuma otvaranja Instituta, 4. marta, kao i 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine