digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorena izložba o Genocidu koja je zabranjena u Briselu

Večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u 19h  otvorena je  izložba “Genocid u Srebrenici: Jedanaest lekcija za budućnost”, autora mr. Hikmeta Karčića naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka

 Izložbu je otvorio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je u svom govoru kazao da je riječ o izložbi koja je trebala biti postavljena u Briselu, ali se to nije desilo.

“Ove i druge slike, koje upečatljivo govore o razmjerama zločina, mogu nam tek navijestiti razmjeru tuge i boli koju nose ljudi Srebrenice. Dok odajemo počast žrtvama i duboko poštovanje njihovim porodicama mi ujedno vidimo i ono lice Evrope i svijeta koje nije uspjelo ili nije željelo da žrtve zaštiti od zločinaca. Uprkos svemu, pomirenje je i dalje temljni cilj nas žrtava Genocida. Međutim, do pomirenja se stiže preko istine i pravde. Ova izložba je trebala biti postavljena u Briselu. Nije nam dozvoljeno zbog birokratskih procedura i opaskih da je na ovih jedanaest panoa mnogo kostiju i lobanja“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, koji je iskazao zahvalnost Haškom tribunalu na do sada učinjenom te istakao da istina koju je Tribunal utvrdio sada ima priliku da preraste u prihvatanje i pomirenje među našim narodima. 

Važan dokument na ovoj izložbi koji se po prvi put pokazuje u javnosti jeste pismo ili dopis tadašnjeg reisu-l-uleme Jakuba Selimoskog u kojem on upozorava svijet na mogućnost genocida u Srebrenici

Autor izložbe Hikmet Karčić se zahvalio reisu-l-ulemi na pokroviteljstvu i svim autorima koji su mu ustupili fotografije, a o izložbi je kazao da je rađena na osnovu arhive, odnosno dokaznog materijala Haškog tribunala. “Cilj navedene izložbe jeste da bude mobilna i dostupna svima koji su zainteresirani i stoga planiramo da izložbu postavimo širom Evrope i svijeta“, kazao je Karčić, koji je istakao i jedan važan dokument na ovoj izložbi koji se po prvi put pokazuje u javnosti, a to jeste pismo ili dopis tadašnjeg reisu-l-uleme Jakuba Selimoskog u kojem on upozorava svijet na mogućnost genocida u Srebrenici i apeluje da se grad spasi.

Također, istakao je da je u BiH prisutan trijumfalizam kao 11 faza genocida, odnosno da zločinci i pojedinci iz naroda kojem pripadaju slave genocid.

Deset faza genocida

Organizator izložbe je Uprava za vanjske poslove i dijasporu u suradnji s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka i Gazi Husrev-begovom bibliotekom, a izložba se može pogledati svakim danom od 9. jula do 9. augusta 2018. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine