digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Roditeljski emanet: Blagost u govoru i pobjednik u raspravi

Autor: Hakija Kanurić April 17, 2020 0

Izgubiti blagost u komunikaciji s djetetom znači izgubiti balans u odgoju i udaljiti se od plodonosnog puta u kreiranju ličnosti naše djece.

Djeca su, poput ostalih ljudi, emotivna, lijepa riječ ih privlači, a vrijeđanje i omalovažavanje ih udaljava. Allahov Poslanik, a.s., kazao je: „Allah je blag i u svemu voli blagost!“ (Buharija, br. 6927 i Muslim, br. 2593.) U drugom hadisu kazao je: „Ko ne zna za blagost u njemu nema nikakva dobra!“ (Muslim, br. 2592.)  

Cijeli tekst u štampanom i digtalnom izdanju.

Blagost u govoru ne podrazumijeva samo smirenost i nepodizanje glasa. Naprotiv, blagost podrazumijeva i odabir riječi koje ćemo izgovoriti. Tako naprimjer, kada kažemo: „To je nestvarno!“, značenje je isto kao da smo rekli: „To je laž!“, ali je prva fraza suptilnija i blaža. Isto tako, kada kažemo: „Kako bi bilo kada biste uradili to i to.“, blaže je i srcu draže od riječi: „Uradite to i to!“ Zamislimo scenu jedne majke kako ulazi u kuhinju i zatiče veliki nered kojeg je kćerka ostavila. Bude li njena reakcija vika, galama ili oštra naredba, ako kćerka i pospremi nered to će učiniti bezvoljno ili možda plačući. Međutim, kćerka će to svojom voljom uraditi ako majka naprimjer kaže: „Drago mi je da si pokušala sama napraviti ručak, ali ovakav izgled kuhinje sigurno ti se ne dopada. Ja znam da ti umiješ dovesti kuhinju u red! Ako ti zatreba moja pomoć, samo me pozovi!“ Ovdje treba imati na umu pravilo u odgoju: Ne pokazuj bijes i srdžbu, nego ukaži na ispravno ponašanje u budućnosti. Greške koje čine djeca ne smiju utjecati na odgojni stil roditelja.

 

Više sličnih tekstova

S ljudima razgovaramo – jesu li djeca ljudi?

Sedžda jednako bič

 

Pobjednik u raspravi

Blagost u govoru nikako ne znači odstupanje od principa i gubljenje kontrole nad djecom. Roditelj mora voditi računa da sačuva svoj autoritet kod djece. Kada se dijalog sa djetetom pretvori u raspravu, pobjeda ne znači dovesti ga pred zid i ostaviti bez teksta. Naprotiv, roditelj je pobjednik u raspravi ako je prekine u prvom trenutku i navede dijete da ispravno razmišlja. Mnoga djeca vole raspravljati, u tome su vješti i u tome nalaze priliku da dokažu da su upravu, ali i da odbiju izvršiti svoje obaveze. Stoga je neispravno ulaziti u rasprave i ubjeđivanja sa djecom oko njihovih obaveza. Primjer iz naše svakodnevice: Otac govori sinu: „Došlo je vrijeme da ugasiš kompjuter.“, „Još samo ovu igru!“, odgovara sin. „Ne, ujutro se rano ustaje.“, nastavlja otac, a sin ponavlja: „Samo još ovu igru!“ „Učini šta sam rekao, ili sutra nećeš igrati.“ Ovdje roditelj zatvara raspravu nakon što je djetetu jasno stavio na znanje šta od njega želi. Prekidom rasprave i šutnjom roditelj je onemogućio djetetu da nastavi loše ponašanje a uz to je sačuvao svoj roditeljski autoritet. Kada roditelj prihvati igru i upusti se u takvu raspravu dijete stječe dojam da je na istom nivou sa roditeljem i raste njegova neposlušnost, dok prekidom rasprave roditelj izlazi kao pobjednik.

Želim podržati naučni rad.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine