digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bos. Kobaš: Kurban Bajram uljepšan velikom posjetom džematlija i podjelom paketića

Autor: Nedim Botić Septembar 01, 2017 0

Veliki blagdan, Kurban Bajram, je svečano obilježen u MIZ Bosanski Kobaš. Iako se radi o najmanjem medžlisu u Banjalučkom muftijstvu, po aktivnostima i ostvarenim rezultatima Kobašu mogu pozavidjeti mnogo veći centri u našoj zemlji.

U petak, 1.9.2017., je u džamiji u Kobašu klanjan bajram-namaz, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika. Sabah-namaz i bajram-namaz je predvodio i hutbu održao Fikret ef. Delić, mladi i poletni glavni imam MIZ Bos. Kobaš. Prije klanjanja bajrama, održan je prigodan program u kojem je proučena sura Jasin i održan vaz o važnosti kurbana i obreda hadždža. Istog dana, u 11 sati je upriličena podjela bajramskih paketića za najmlađe stanovnike Kobaša i polaznike mekteba, koji su i na taj način osjetili ljepote bajramskih dana.

Vrijedi istaći da je Bosanski Kobaš jedan od rijetkih medžlisa u BiH koji ima samo jedan džemat, odnosno to je džemat koji je ujedno i medžlis. Medžlis Kobaš zajedno sa dijasporom broji 267 članova i da je stanovništvo uglavnom nezaposleno. I pored toga, ovaj Medžlis je u cijelom Banjalučkom muftijstvu prikupio procentualno najveći iznos zekata i vitara po glavi člana u toku ramazana, a i ističe se brojnim aktivnostima tokom godine.

„Veliko je zadovoljstvo biti dio ovog džemata, i raditi sa ovim divnim ljudima. Puna džamija na sabahu i bajramu je dokaz da stanovnici Kobaša vole svoju vjeru i poštuju instituciju Islamske zajednice. Na nama je da postojeće potencijal iskoristimo na najbolji način, da složno i jedinstveno gradimo našu budućnost, i da pružamo ruku suživota našim komšijama drugih nacionalnosti. Dan su ukrasili naši najmlađi, koje smo počastili paketićima, da ih usrećimo i uljepšamo ove dane. Bajram šerif mubarek olsun svim čitaocima portala Preporoda, uz dovu Allahu da ukabuli naše kurbane i oprosti nam grijehe i pogreške.“, istakao je Fikret ef. Delić, glavni imam MIZ Bos. Kobaš.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine