digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Post dojilje

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković April 26, 2020 0

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moje pitanje se odnosi na dojenje i post. Još uvijek mlađeg sina dojim. Iako to nije više onako intenzivno dojenje (doji ujutro i naveče pred spavanje-eventualno još jedna ili dva podoja u toku noći), bojim se da bi post uticao na ponudu i potražnju mlijeka. Ja sam uz pomoć Allaha dž.š. zapostila, pa ću vidjeti, ali me interesuje kakav je stav šerijata po pitanju dojilja i djece koja su prešla taj kritični period i intenzivno dojenje. Znam da su dojilje i trudnice oslobođene posta i da poslije Ramazana treba da naposte dan za dan svaki propušteni dan Ramazana, ali mene interesuje ova situacija kada dijete ne doji intenzivno i kada jede i svu ostalu hranu: da li je majka obavezna postiti ili ne?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Opravdanje dojilji da može odgoditi post do nekog drugog vremena, kada te isprike više neće biti, jeste bojazan za zdravlje dojenčeta ili vlastito zdravlje. Mislimo da ste postupili ispravno. Tokom posta možete procijenite Vaše stanje i ukupnu situaciju. U svakom slučaju, konsultirajte se s pedijatrom, koji može ocijeniti  stvarnu potrebu djeteta za majčinim mlijekom u tom dobu.

Esselamu alejkum.
Majka sam djeteta od tri mjeseca, pošto dijete samo doji, a mene je strah da ne ostanem bez mlijeka u toku posta, da li sam dužna postiti i da li sam dužna napostiti te dane?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ukoliko se dojilja (kao i trudnica) boji da će post naštetiti njenom zdravlju ili zdravlju djeteta, dozvoljeno joj je da ne posti tokom perioda trudnoće i dojenja, a propuštene dane je dužna kasnije napostiti. Na ovo ukazuje hadis u kojemu Poslanik a.s. kaže: "Uzvišeni Allah je musafira oslobodio obeveze posta i pola namaza (misli se na skraćivanje četverorekjatnih namaza tokom putovanja), a trudnicu i dojilju obaveze posta". Sve u hadisu spomenute osobe dužne su napostiti propuštene dane ramazanskog posta kada im to prilike dozvole, a poželjno je da to bude čim prije, a svakako prije narednog ramazana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine