digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 11. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

1.

Ponekada u životu mukotrpno radimo, iz dana u dan, poslove koji se ne vrednuju pravedno u društvu. U tim situacijama kao lijek dolaze riječi Gospodara iz sure Et-Tevbe: „Radite! Allah će vidjeti djelo vaše. I Njegov Poslanik i vjernici...“ (105). Allah će vidjeti naš trud, što je najvažnije, a ako smo iskreni u poslu i obavljamo ga kako treba učinit će da saznaju i oni koji trebaju znati za naš trud. Allah kaže upravo da će vjernici vidjeti naš trud, znači dobri ljudi koji trebaju vidjeti.

2.

U suri Junus (12) Allah kaže da čovjek, kada ga zadesi nevolja, dugo se moli, a kada ga nevolja prođe zaboravlja na Allaha. Iako je to osobina onih koji ne vjeruju iskreno u Allaha, ovakva praksa se može naći i kod muslimana. Zlatno pravilo, na osnovu hadisa, jeste da će se onog ko se sjeća Allaha u blagodati, Allah sjetiti kada bude u nevolji.

3.

Obratimo pažnju da ne budemo smrknuta lica uslijed ovih iskušenja. Čovjek može doći umoran, uznemiran, čak i uvrijeđen, kući, ali to je njegovo iskušenje i nije od lijepog ahlaka da i drugi moraju osjetiti njegovo iskušenje, koje je možda dobro za njega, a možda kazna Božija. Neki ne uznemiruju druge verbalno ili fizički, ali smrknuta lica se pojavljuju u društvu i čine nelagodnim ambijent. Smrknuto lice je osobina onih kojima će takvo lice biti na Sudnjem danu (Junus 27), stoga zašto imati njihov izgled?

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine