digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 10. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

1.

U suri Plijen se poručuje da jadan narod svojim rukama priprema svoju propast, a nakon toga da Allah neće mijenjati ili lišiti blagostanja jedan narod sve dok se on sam ne promijeni. Prije ovih ajeta je opisana jedna taktike šejtana koju koristi protiv ljudi, a to jeste prikazivanje loših, ružnih postupaka lijepim. Jedna od dova koju bi vjernik trebao učiti jeste da mu Allah pokaže njegove postupke kakvim uistinu jesu, u njihovoj suštini, te da postupke i trendove koji vladaju u određenom društvu može prepoznati kao dobre ili loše, jer zbog ove taktike šejtanove mnoge loše, sramotne, stvari postale su vremenom normalne čak i poželjne.

2.

Četiri su sveta mjeseca kod muslimana i Allah nam u suri Pokajanje poručuje da u njima ne griješimo. Iako se izbjegavanje grijeha odnosi na svaki trenutak, svaki mjesec u godini, Allah ističe ove mjesece: zul-kade, zul-hidže, muharem i redžeb. 

3.

Sura Tevbe naširoko govori o licemjerima u vrijeme Poslanika, a.s. ali jedan opis osobina licemjera iz ove sure trebao bi biti na umu muslimanima: a) traže da se čine nevaljala djela, zla djela b) odvraćaju do činjenja dobrih djela c) škrti su – ruke su im stisnute d) zaboravljaju Allaha pa je Allah njih zaboravio.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine