digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Duhovno značenje abdesta

Autor: Rifet Šahinović Septembar 04, 2015 0

Namaz kao srce islamskih obreda čini ibadet koji se sastoji od određenih radnji, uobličenih u formu koja utječe na samu ispravnost namaza. Kako ispravno obaviti sve radnje vezane za namaz je gradivo koje je učio svaki od nas ko je prekoračio prag mekteba u svom životu

Međutim, sve te vanjske radnje koje daju namazu određenu vanjsku formu, ostale bi nekompletne, ustvari, doprinijele bi prekomjernoj eksternalizaciji (ospoljašenju) suštinske važnosti namaza u vjerničkom životu ako sama forma namaza nije komplementarna s ciljem kojeg vjernik želi dosegnuti, počev od same pripreme za namaz/abdest pa do tog jedinstvenog duhovnog doživljavanja Božije prisutnosti dok je musallija u namazu.

Ta uzvišenost ljudskog stanja, doživljena jedino u času naše svjesnosti da stojimo pred svojim Stvoriteljem, u konstantnim je ovodunjalučkim tenzijama između onoga što mi volimo i čini se da smo i onoga što mi stvarno jesmo i treba da savladamo. Upravo, sama ta duhovna snaga namaza pomaže vjerniku na smirivanju plahovitosti tenzija.

Namaz upotpunjuje same potrebe ljudske prirode a odstranjuje ono za što čovjek misli da su mu potrebe u smislu spoljašnjih dojmova i formi koje naša duša neprestano prima iz vanjskog svijeta u kojem je pustila korjenje. S toga, ovodunjalučka profanost lahko obuzima čovjeka koji nije musallija, bilo da povremeno napušta namaz ili stalno. Lahko ga vraća, da se poslužimo kur anskim jezikom, iz „ najljepšeg oblika“ (ahsenut-takvim) u „ najniže nizine“ (esfelus-safilin).

Jedino putem namaza naše duše se prisjećaju primordijalnog zavjeta/ misaka (ugovora između Boga i čovjeka) koje su dale svom Stvoritelju čak i prije no što je svijet stvoren.

Jedino putem namaza čovjek se vraća u svoje prirodno, iskonsko stanje/ fitretullah a to je stanje svijesnosti svoga Stvoritelja.

 

ABDEST

 

Abdest jeste temeljni uvjet čovjekova susreta sa Bogom,dž.š.   Arapska riječ wudu′ koja se se upotrebljava u značenju abdesta, konotira i značenja čistote, ljepote i blještavosti. Naime, čovjek kao stvoreno biće jedino tako može ući u taj svojevrsni vid komunikacije sa svojim Stvoriteljem. A rezultat te komunikacije nije ništa drugo do li opet ljepota i čistota naše duše.

Čuvjekov susret s Bogom, dž.š. je neposredan i osoben. On podrazumjeva čistoću tijela i duha. Preduvjet za unutarnju čistotu koju postižemo dok smo u namazu jeste vanjska čistoća koju vjernik postiže abdestom. Abdest jeste vjerničko stanje pripremljenosti da možemo prihvatiti i shvatiti Božanski dar namjenjen samom čovjeku. Eto zašto vjernik uzima Kur an u svoje ruke jedino u stanju abdesta.

Poslanik islama je kazao da će njegovi sljedbenici biti pozivani imenom svijetli prvaci (gurren muhadždželin ) zbog obilježja abdesta, da je abdest oružje vjerničko i njegova ispravnost /isbagu l wudu′ je dio vjerovanja.

Prema tome , abdest obilježava vjernika sa svjetlošću samo njemu dokučivom.

Kur anski ajet( 2:138).. Allah nas je uputio, pa zar ima ljepše upute od Allahove, mi se samo njemu klanjamo“, je po nekim komentatorima u značenju da je Bog, dž.š. podario čovjeku čišćenje koje obilježava samog čovjeka. Riječ sibgah u navedenom ajetu sadržava i značenja obojiti, čišćenje. Naš Stvoritelj je nas očistio posebnim znakom čistoće / sibgatullah i to je najbolja i najljepša čistota sa kojom smo došli na ovaj svijet.

To metahistorijsko obilježje/ sibgah sa kojim se rađamo je pretočeno na povijesnoj razini u abdestu. Abdest je mogućnost i stanje vjerničke prosvjetljenosti na ovom svijetu da dosegne značenja metahistorijske čistote čovjeka.

Sva ova slojevitost abdesta pokazuje nam se ako znamo da se abdestimo vodom, tim Božijim darom koji sadržava u sebi duboku simboličnost. U Kur anu se spominje da je Arš ponad vode bio (9:7). Mnogi ajeti našu pažnju usmjeravaju na kišu koja se spušta kao Božiji blagoslov na isti način kako je spuštena i Objava (zato je u islamskoj tradiciji pogrešno kazati da kiša pada jer bereket silazi a ne pada). Objava i voda su „tenzil“ spušteni, poslani dolje, i voda i Objava su predstavljeni kao Božija Milost koja čovjeku omogućava i pruža život. Voda kao milost ima ozbiljno djelovanje na dušu svakog čovjeka a uz to i čisti tijelo. Ne zaboravimo da je Ejjub a.s. naređeno da se opere vodom koja je kuljala ispod njegovih nogu. Tako je on izlječen od bolesti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine