digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Članstvo BiH u Evropskoj uniji nema alternativu

Autor: Elvedin Subašić Januar 28, 2018 0

Profesor Carl Bethke o islamofobiji u Evropi, percepciji Bošnjaka u njemačkom društvu i budućnosti BiH u Evropskoj uniji

 

Euroatlanska integracija je pitanje opstanka

PREPOROD: Je li bilo interesa u njemačkoj javnosti za posljednje presude vojnim licima koja su osuđena za stravične zločine poput genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?

BETHKE: Ratko Mladić je, kao ratna ličnost, u Njemačkoj mnogo poznatiji nego Slobodan Praljak. Sukob Bošnjaka i Hrvata se primijetio u njemačkim medijama relativno kasno, a nakon tih saznanja naročito se Njemačka potrudila da se taj sukob što prije završi. Hrvatska je i znantno kraće bila uključena u rat nego Srbija. S druge strane, srpski zločini su bili daleko veći i trajali su godinama, što je i posljedica, za razliku od slučaja s Hrvatima, markantnije pozicije Osmanskog carstva u srpskoj nacionalnoj mitologiji.

PREPOROD: Kako gledate na komentare nekih političara s Balkana da će zbog kompleksne političke situacije državi BiH doći kraj?

BETHKE: Ključno je da vodeće zapadne sile nemaju nikakav interes za bilo kakvu podjelu Bosne ili prekrajanje granica, što bi dovelo i do širenja utjecaja ruske politike u ovom dijelu Evrope. Stoga, članstvo BiH u NATO-u nema alternativu. S druge strane, to što jedan dio Srba ne podržava suverenitet BiH promijenit će se samo ako se ekonomska situacija konačno stabilizira, a u tom kontekstu članstvo BiH u Evropskoj uniji nema alternativu. Dakle, euroatlanska integracija je, čini mi se, pitanje opstanka.

 

Bošnjake smatraju starosjediocima

PREPOROD: Kakav je status bošnjačke dijaspore kod njemačke političke ljevice i desnice?

BETHKE: Bošnjaci su među najbolje integriranim doseljeničkim društvima u Njemačkoj. Olakšavajuća okolnost je bila što Bošnjaci pripadaju istom srednjoevropskom kulturnom prostoru. Poslije imigracije je skoro redovno slijedio i socijalni napredak te je među njima brzo rastao broj onih srednje ekonomske moći. Imam utisak da se sada prema njima odnosi kao prema starosjediocima. Nemam tačne podatke, ali u vrijeme generacije gastarbajtera utjecaj Socijaldemokratske stranke (SPD) je bio jak, dok je od kraja rata u Bosni i tokom političkog angažmana Angele Merkel, Kršćansko-demokratska unija (CDU) dobila mnoge pristalice i svoju bazu među njima.

00Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine