digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rad Fonda za kultivisanje vakufskih parcela podržala Vlada FBiH

Autor: Januar 20, 2016 0

U Sarajevu je potpisan ugovor o dodjeli novčanih sredstava u iznosu od 25.000,00 KM u svrhu sufinansiranja projekta kultivisanja vakufskih parcela. Ovaj ugovor su u ime Vakufske direkcije i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica potpisali direktor dr. Senaid Zajimović i ministar dr. Edin Ramić

 

Riječ je o finansijskoj pomoći veoma značajnom projektu kojeg Vakufska direkcija, u saradnji sa medžlisima IZ, već nekoliko godina realizira na području BiH putem svog vakufskog fonda za kultiviranje vakufskih parcela. Cilj ovog fonda jeste osiguravanje sredstava za podizanje različitih kultura na vakufskim parcelama, kakve su poljoprivredni zasadi, voćnjaci, šumski zasadi i druge vrste deficitarnih kultura.

Islamska zajednica posjeduje velike površine vakufskog zemljišta koje nisu iskorištene u krajnjoj namjeni, tj. koje se uopće ne obrađuju. Praksa je pokazala da su takve vakufske parcele uglavnom pogodne za podizanje različitih višegodišnjih zasada. Do sada je na vakufskim parcelama na području 23 medžlisa IZ u BiH Vakufska direkcija zasadila nekoliko hiljada sadnica kojom prilikom je oformljeno desetine novih voćnjaka.

S ciljem doprinosa zasadu voćnjaka i raznih drugih kultura te s ciljem doprinosa općem razvoju ekonomije i sprečavanju daljeg propadanja vakufskih parcela, Vakufska direkcija u Sarajevu formirala je ovaj fond putem kojeg svaka osoba može uvakufiti sredstva, makar i za samo jednu voćku.

Direktor Vakufske direkcije se zahvalio ministru na finansijskoj pomoći u realizaciji projekta kultivisanja vakufskih parcela te je izrazio nadu da će se saradnja i ubuduće nastaviti i da ovaj vid podrške Ministarstva neće izostati i u drugim projektima Vakufske direkcije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine