digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Egipat: Tekst hutbe isti za sve džamije

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Avgust 14, 2016 0

Kairo - Egipatsko ministarstvo za vakufske i islamske poslove u novim instrukcijama za imame je naložilo istu hutbu u svim džamijama koja će im biti ranije dostavljana.


Nove instrukcije za rad imama i čitanje iste hutbe u svim džamijama poduzete su u sklopu mjera sprječavanja ekstremizma, rečeno je iz Ministarstva za islamske poslove. Mjera unificirane hutbe uvedena su još 2014. godine, kada su imamima davane osnovne smjernice za hutbu. Ovaj put imami će dobivati gotov tekst hutbe koji će pisati ulema sa Al-Azhara.

„Ministar za vakufske i islamske poslove Muhammed Džuma će lično početi sa provođenjem nove mjere narednog petka“, izjavio je sekretar ministarstva Sabri Duvaider.

„Svaki grad, svako selo u Egiptu ima različite probleme i izazove s kojima se suočava. U jednom imaju više problema sa pljačkašima, u drugom su raširene pojave ubistava itd. Ljudi trebaju na džumi slušati ono što je problematika s kojom se oni suočavaju“, izjavio je imam iz Luksora Abdusellam Mahmud, jedan od velikog broja imama koji se protive novim mjerama ministarstva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine