digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Od logora “Manjača“ do pekare “Manja“

Autor: E. Subasić Maj 29, 2019 0
Poziv na bojkot pekare “Manja“ - Kupovali hljeb u pekari čiji jedan od vlasnika podržava Karadžića koji im je uskratio hljeb tokom opsade Sarajeva (Foto: Eset Muračević) Poziv na bojkot pekare “Manja“ - Kupovali hljeb u pekari čiji jedan od vlasnika podržava Karadžića koji im je uskratio hljeb tokom opsade Sarajeva (Foto: Eset Muračević)

Slučaj “Manja“ u Sarajevu

 Kako se muslimani u Bosni odnose prema proizvodima koji mogu biti sumnjivog porijekla i konzumiraju li proizvode u tržnim centrima ne obraćajući pažnju na porijeklo proizvoda ili njihovih sirovina

Nakon presude Karadžiću prošli mjesec bh. javnost, prvenstveno sarajevsku, zgrozili su komentari jednog od vlasnika pekare u Sarajevu “Manja“ Saše Trivića, kojima je veličao Karadžića i odao priznanje njegovom naslijeđu. Ranije je na profilima društvenih mreža odavao priznanje i Ratku Mladiću, a podijelio je fotografiju ratnog zločinca Mladića uz opis “Jedan jedini”, a “najavio” je i “prelazak iz komunista u četnike” zbog “sarajevskih Srebrenica”. 

Pekara Manja u Sarajevu je relativno poznata, a mnogi građani su ostali zatečeni ovim istupima što je rezultiralo svojevrsnim bojkotom ove pekare i proizvoda banjalučke kompanije “Krajina klas“ u kojoj je Trivić pomoćnik direktora. Pri ovom saznanju neki su postavili pitanje s vjerske tačke gledišta kakve su proizvode konzumirali, s obzirom da su se ranije pojavljivali komentari kako proizvodi u ovoj pekari nisu “čisti“ za muslimane. Inače, jedan broj sarajevskih slastičarni od ove pekare kupuje sirovine za kolače i sladoled, a njeni proizvodi se mogu naći i u tržnim centrima. Sve ovo dovodi do pitanja kako se muslimani u Bosni odnose prema proizvodima koji mogu biti sumnjivog porijekla ili konzumiraju li brojne proizvode u tržnim centrima ne obraćajući pažnju na porijeklo proizvoda ili njihovih sirovina.

Opreznost pri kupovini pekarskih proizvoda

Prema informacijama iz Agencije za certificiranje halal kvalitete navedena pekara nije pristupala procesu halal certificiranja i nije klijent Agencije. Od agencije smo tražili mišljenje na koji način tretirati korištenje pekarskih proizvoda i sirovina kojima ne znamo porijeklo, s obzirom da je firma “Krajina klas“ i pekara “Manja“ bila dostavljač i drugim pekarama i tržnim centrima.

“Da bi pecivo ili hljeb bili halal sve sirovine koje ulaze u njegov sastav moraju biti dozvoljene – halal, a sam proces proizvodnje mora biti u skladu sa zahtjevima halala. Pekarska industrija koristi veliki broj poluproizvoda, sirovina, aditiva i pomoćnih sredstava za proizvodnju, tako da postoji velika mogućnost da ove komponente ne budu halal porijekla. Posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da veliki broj pekara proizvodi različite vrste peciva, kolača i dr. Prema važećoj zakonskoj regulativi proizvodi moraju biti adekvatno označeni i deklarisani kako ne bi doveli u zabunu krajnjeg potrošača. Ovo se odnosi i na rinfuzne proizvode. Ukoliko ste uočili određena odstupanja neophodno je da se obratite državnim inspekcijskim tijelima u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini. Halal standardom je definisano da proizvodi koji su halal certificirani treba da budu označeni registriranim zaštitnim znakom halal kvalitete, a informacije o proizvođačima i proizvodima dostupne su na našoj web stranici www.halal.ba i putem aplikacije za mobilne telefone Halal bazar. Naša preporuka je da kupujete proizvode koji su halal certificirani“, kazali su iz Agencije.

Odnos prema halal hrani

U kontekstu ovog događaja s pekarom Manja, ali i mogućih drugih, s profesorom fikha dr. Sulejmanom Topoljakom s Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću pokušali smo doći do odgovora na pitanje s pozicije islama: imaju li muslimani u BiH opravdanje da konzumiraju hranu bez posebne provjere s obzirom da ne žive u muslimanskoj zemlji, te na koji način gledati ležeran odnos prema tome šta jeste, a šta nije halal, jer neki muslimani imaju stav da je traženje ili davanje prednosti halal certificiranim proizvodima spram ostalih pretjerivanje u vjeri i cjepidlačenje.

 “Vjernici mi morali u svakom normalnom stanju tražiti halal ishranu i preferirati je nad ostalom hranom, koja nema taj status bez obzira na njenu osnovnu dozvoljenost. Tako je nepojmljivo da mi, ovdje u Bosni, kada imamo halal hranu da je ne kupujemo i ne tražimo. Oni koji smatraju da je preferiranje halala hrane i nastojanje da se ona konzumira cjepidlačenje i pretjerivanje u vjeri morali bi preispitati svoje vjerovanje, svijest i poimanje stvarnosti u kojoj se živi, jer upravo je svijest o sebi i svom glavni faktor opstanka i napretka jednog naroda, kulture i očuvanje njihovog identiteta“, kazao je dr. Topoljak, prema čijim riječima samo pitanje bojkota spomenute pekare je važno, jer je vlasnik stao na stranu onih koji su prouzrokovali štetu i počinili Genocid nad Bošnjacima.

O bojkotu

“Ako je to utvrđeno i ako je činjenica onda je po Šeri'atu zabranjeno imati bilo kakve veze s takvom osobom, a posebno one koje bi jačale njegovu ekonomsku moć i autoritet jer bi se na taj način svjesno i indirektno podržavao četnički projekat biološkog uklanjanja i uništenja našeg naroda s ovih prostora i svega onog što čini naš identitet, posebnu vjeru. Ovdje, kod ovog bojkota, uopće nije više važno da li su njegovi proizvodi halal ili nisu, jer je to ovdje uopće više nepobitno kod donošenja islamskog stava na osnovu pravne prevencije po kojoj se dozvoljeni putevi propisi, zakoni zabranjuju ukoliko njihova primjena neće realizirati intenciju radi kojih su propisani ili će dovesti do zabranjenih po islamu posljedica. U ovom slučaju, dakle, ako bismo hipotetički prihvatili da su proizvodi te pekare halal i da imaju halal certifikat, ali u isto vrijeme se dokazalo da je vlasnik te pekare čovjek koji podržava i pomaže projekat uništenja našeg naroda, onda je to dovoljan dokaz da je kupovanje takvih proizvoda po islamu zabranjeno, jer se na taj način pomaže uništenje našeg naroda. Dakle, svako onaj ko kupi kiflu iz te pekare, kupio je i platio za svoje samouništenje. U tom smislu se mogu razumjeti i sljedeći ajet: Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični – ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu. (El-Mumtehine, 8-9) Ovdje se, dakle, zabranjuje bilo kakav vid saradnje – odnosa sa onima koji se svjesno i namjerno bore protiv nas, koji nas izgone iz naših domova ili pomažu da budemo izgnani. Svaka zabrana u Šeri'atu implicira haram, nedopušteno djelo, a šta je četnička ideologija nego što ajet zabranjuje, te zar nije podrška Karadžiću podrška tom projektu?“, kazao je dr. Topoljak.

Muslimani su bili primorani devedestih godina ići u logor “Manjača“ kod Banje Luke, a dvadeset godina kasnije svojom voljom mogu ići u pekaru “Manja“ iz Banje Luke u kojoj ne postoji stid od ideologa logora “Manjača“ - Karadžića i Mladića. Također, vlasniku pekare, koji njeguje krvavo naslijeđe, sigurno ni nakraj pameti nije briga je li muslimanima dovoljeno jesti njegove proizvode. 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine