digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakve nam trebaju ekskurzije

Autor: Esad Bajić Mart 26, 2015 0

Teško je na dašanjem vaktu organizirati samostalno djetetu da nešto vidi i obiđe pa se uvijek obradujem kada mi se pruži prilika da putem škole priuštim djetetu neki obilazak, ekskurziju. Dijete mi je iz škole donijelo ponudu za ekskurziju. Ponuda je od neke turističke agencije: četiri dana i tri noći, uz usputni obilazak Dubrovnika, sve u Crnoj Gori.

 

U opisu ponude turistička agencija je posebno naglasila posjetu Njegoševu mauzoleju, nekom Svetom Stefanu  i obezbijeđen „disko“ za sve tri noći boravka. Steglo mi se u grlo. I od cijene, a još više od sadržaja. Šesnaest hiljada parola KUPUJMO DOMAĆE zagrcaše mi se u grudima.

Šesnaest hiljada historijski spomenika i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine zašumiše mi kroz odvod vodokotlića u kom neko od mojih ukućana u tom trenutku pusti vodu.

Njegošev mauzolej preči od grada Bobovca

Član sam roditeljskog vijeća iste škole. Na prošlom sastanku smo dva sata pričali o tom kako pomoći upravi škole da okreči školu, jer nije okrečena 15 godina. Niko se nije udostojio nikog od nas roditelja upitati šta mislimo o ekskurziji. Gdje to mislimo da bi naša djeca trebala ići. Bi li moj rahmetli babo volio da mu unuče preko škole hodočasti mauzolej Njegošev, a da prije toga nije obišao Bobovac, grad bosanskih kraljeva, zadužbine Isa-bega Ishakovića osnivača Sarajeva i hajrate mnoge Gazihusrev-bega i inih dobrotvora ove zemlje. Nije otišao ni u Kiseljak da vidi samostan bosanskih franjevaca i bogatu zbirku starina koje čuva u svojim zidovima... Nikada sa školom nije obišao nijedan šehidski spomenik van našeg grada, izuzmemo li Srebrenicu. Ne zna gdje je kula Husein-kapetana Gradaščevića, ljuta Krajina bosanskih uspomena prepuna. Posjeta tim mjestima bila bi i mnogo jeftinija i bosanskija.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. aprila 2015.g.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine