50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Ured za hadž počeo program edukacije hadžija

Autor: Avgust 19, 2015 0

Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru svojih planskih aktivnosti je 15. avgusta u amfiteatru Kulturnog centra Princeza Dževhera u Bugojnu organizirao edukaciju hadžija sa područja Travničkog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž u tekućoj godini obaviti 85 hadžija i hadži-hanuma. Edukaciji je prisustvovao Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlis IZ Donji Vakuf, vodiči sa području Travničkog muftijstva: Karić Ibrahim ef., Omerović Enes ef. i Čančar Fikret ef. i medicinski tehničar Bektaš Jasmin

Ašere je na početku programa proučio Enes ef. Omerović, glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf. Potom se prisutnim hadžijam obratio Vehid ef. Arnaut, glavni imam Medžlis IZ Bugojno, koji je prenio selame muftije travničkog i hadžijama zaželio hairli put i kabul hadž.

Safet ef. Karahmetović, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o propisima hadža i tehničkim dateljima vezanim za ovogodišnju organizaciju hadža.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini, je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i hadžijama uputio praktične medicinske savjete.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža.

Na kraju su hadžije imale priliku postaviti pitanja, na koja su dobili adekvatne odgovore.

Potom je uslijedila podjela knjige „Hadž - upustva i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću, koje je ove godine Ured za hadž obezbijedio od uspješne bosansko-hercegovačke firme Prevent.

Ured za hadž je 16. avgusta u Ensar džamiji u Zenici organizirao edukaciju hadžija sa područja Zeničkog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž obaviti 280 hadžija i hadži-hanuma. Edukaciji je prisustvovao Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj i vodiči sa području Zeničkog muftijstva: Husejnović hfz. Safet, Ibrahimović hfz. Nermin, Mehić Elvir ef., Murtić Safet ef. i Pašalić Emir ef.

Ašere je na početku programa proučio Ibrahimović hfz. Nermin. Potom se prisutnim hadžijama ispred muftijstva obratio Edin ef. Kavazović, sekretar Zeničkog muftjstva, koji je prenio selame muftije zeničkog i hadžijama poželio hairli put i da im hadž bude mebrur.

Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča u 2015. godini je govorio o fadiletima hadža i tehničkim dateljima vezanim za ovogodišnju organizaciju hadža. Ahmed ef. Purdić, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o šerijatskim propisima o hadžu i redosljedu hadžskih obreda.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i uputio praktične medicinske savjete hadžijama.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža. Nakon diskusije uslijedila je podjela knjige „Hadž - upustva i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću.

Edukacija hadžija se narednog vikenda inša-Allah nastavlja u Bihaću i Banja Luci, navodi se u informaciji Ureda za hadž.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija