digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proglašeni pobjednici prvog takmičenja u hifzu tri džuza Kur'ana

Autor: B.Č. Maj 22, 2017 0

U subotu 20. maja 2017 godine, u prostorijama KC „Kralj Fahd“ u Sarajevu održano je Prvo takmičenje u hifzu tri džuza Kurana-i-Kerima na nivou Rijaseta IZ u BiH. Takmičenje je organizirala Uprava za vjerske poslove u saradnji sa KC „Kralj Fahd“, Fondacijom za hifz Kur'ana Časnog i organizacijom NEDWA. Na takmičenju učešće je uzelo 17 takmičara sa područja mešihata i muftijstava Islamske zajednice u BiH.

Otvarajući takmičenje direktor Uprave za vjerske poslove, mr. Nusret-ef. Abdibegović je izrazio dobrodošlicu takmičarima i njihovim pratiocima, kazavši da je ovo takmičenje smotra naše mladosti i prilika za međusobno zbližavanje.

Nakon završetka takmičarskog dijela, Komisija za ocjenjivanje koju su činili: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hafiz mr. Mensur Malkić i kurra hafiz Ammar Saduk je proglasila najbolje takmičare. Tako je prvo mjesto pripalo Abdelrahmanu Abdelmonemu, polazniku Škole Kur'ana džamije „Kralj Fahd“, drugo mjesto je zauzeo Ibrahim Ammar, polaznik Škole Kur'ana džamije „Kralj Fahd“, a treće mjesto je pripalo Bilalu Hamidoviću, također polazniku Škole Kur'ana džamije „Kralj Fahd“.

Na ovom takmičenju pored prva tri mjesta nagrade su dobili i takmičari koji su osvojili četvrto, peto i šesto mjesto. Četvrto mjesto je osvojio Maid Razić, a peto Harun Omerović, obojica predstavnici Muftiluka tuzlanskog, dok je šesto mjesto pripalo Muhamedu Selimoviću, predstavniku Muftiluka mostarskog. Također, svi učesnici su dobili nagrade za učešće i diplomu.

Završnicu takmičenja uveličali su svojim prisustvom ambasador Kraljevine Saudijske Arabije NJ. E. Hani Abdullah Mumineh, direktor KC „Kralj Fahd“, dr. Muhame Alu Šejh, te kao specijalni gost imam Poslanikove džamije u Medini, šejh Salah Al-Budejr, koji se nalazi na odmoru u BiH, te je svojim prisustvom uveličao ovu završnicu.

Tom prilikom šejh Salah Al-Budejr se obratio prisutnima iskazavši svoje zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom događaju u Bosni i Hercegovini, te je poručio da je učenje i poučavanje Kur'ana ključ uspjeha na dunjaluku i na ahiretu.

Direktor Uprave za vjerske poslove, se zahvalio svima koji su učestvovali, kao i suorganizatorima, kazavši da je ovo takmičenje uvertira za naredno koje će se održati, ako Bog da, u septembru i to u kategoriji pet džuzova i učenja napamet cijelog Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je Uprava za vjerske poslove uspostavila četiri nivoa takmičenja na godišnjem nivou, te da će i dalje raditi na unapređenju učenja i proučavanja Kur'ana među našom omladinom. Ovakva takmičenja su najbolji način da se među mladima Kur'an još više afirmiše, a samim tim i njegove časne poruke i vrijednosti.

Na kraju je upriličeno zajedničko fotografisanje učesnika i visokih zvanica.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine