digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako je protekla svečanost otvorenja džamije u džematu Kotor?

Autor: Avgust 10, 2017 0

Sofi Mehmed-pašina džamija u džematu Kotor, Medžlis IZ Kotor Varoš, svečano je otvorena 29. jula 2017. godine. Pored velikog broja muslimana, zatim gostiju i zvaničnika, svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić i bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

U komentaru koji je nakon ove svečanosti na portalima objavio bivši reisu-l-ulema Cerić, a i www.preporod.com prenio, autor je kritičku pažnju usmjerio na protokol o otvaranju džamije, a, usto, javnost je mogla steći dojam da mu nije ukazano adekvatno poštovanje. Kako bi se ispoštovao princip da se čuje druga strana, razjasnili detalji oko svečanosti otvorenja džamije prema Protokolu iz 1999. godine, za Preporodov portal zvanični akteri ove svečanosti su kazali kako se odvijala ova svečanost.

Mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta i izaslanik reisu-l-uleme na svečanosti otvorenja, je kazao da je svečanost otvorenja džamije protekla shodno Protokolu o otvaranju džamija kojeg je usvojio Rijaset IZ u BiH 1999. godine. Protokolom domaćina, koji je sačinjen na taj dan i za tu svečanost, nije bilo predviđeno obraćanje bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića. Svi zvaničnici Islamske zajednice u svome obraćanju su iskazali poštovanje i zahvalnost bivšem reisu-l-ulemi na prisustvu.

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, je kazao da nisu imali zvaničnu potvrdu dolaska bivšeg reisu-l-uleme Cerića, premda su nezvanično čuli da bi se mogao pojaviti. „Na osnovu te mogućnosti ostavljeno je mjesto za njega u prvom saffu na bini među zvanicama. Kad je riječ o obraćanjima na svečanostima otvorenja džamija, ja sam izričito da se poštuje važeći protokol i moj stav je da se na takvim događajima u obraćanju prisutnima ne pojavljuje bivši i aktuelni glavni imam, bivši i aktuelni muftija i tome slično. Moja praksa sa muftijom Edhemom ef. Čamdžićem je da on održi vaz na mevludu uoči otvorenja ili prouči dovu na svečanosti. I u ovom slučaju muftija Čamdžić je u Kotoru na mevludu, uz moje znanje, održao vaz, a tako je bilo i prilikom otvorenja džamije u Derventi. Zamolio sam reisu-l-ulemu Cerića da klanja podne kao imam, ali nije prihvatio, kao ni poziv na ručak“, kazao je muftija Kozlić.

Samir ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Kotor Varoš, istakao je da organizator svečanosti nije pozvao reisu-l-ulemu Cerića niti je imao zvaničnu najavu dolaska. „Jedan od džematlija je nazvao i kazao da bi on mogao doći, ali nismo mogli pretpostaviti u kom svojstvu bi to moglo biti. Kada je došao insistirali smo da bude na bini i sjedio je u prvom redu među zvanicama“, rekao je glavni imam Delić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine