digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Takmičenje u hifzu hadisa

Autor: April 07, 2018 0

Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice i Ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije objavljuju poziv na takmičenje u hifzu hadisa.

 

Pravo učešća na takmičenju imaju svi koji ispunjavaju opšte uslove za takmičenje u jednoj od četiri kategorije i koji se putem email adrese Uprave za Vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. prijave do 1. septembra 2018 god. U prijavi kandiadati trebaju navesti svoje ime i prezime, godinu rođenja, kratku biografiju i kategoriju u kojoj se takmiče.

Propozicije i kriteriji takmičenja Svi kandidati na takmičenju u pripremi za takmičenje i memorisanju hadisa koristit će jedinstvenu literaturu, poznato hadisko djelo Imama Nevevija, Nevevijev komentar Četrdeset hadisa. Zbirku hadisa je izdalo Udruženje ilmije Islamske zajednice u BiH i Asocijacija za kulturu,obrazovanje i sport- prijevod na bosanski jezik Nedžad Hasanović i Senad Halitović, Sarajevo 2017. godine.

Takmičenje će se odvijati u četiri kategorije: 1. Takmičari uzrasta do 10 godina - kategorija citiranje napamet prvih 10 hadisa sa cijelim senedom i prijevodom na bosanski jezik 2. Takmičari uzrasta do 15 godina- citiranje napamet prvih 20 hadisa sa potpunim senedom i prijevodom na bosanski jezik 3. Takmičari uzrasta do 18 godina- citiranje napamet prvih 30 hadisa sa potpunim senedom i prijevodom na bosanski jezik 4. Takmičari bez starosnog ograničenja -citiranje napamet 42 hadisa sa potpunim senedom i prijevodom na bosanski jezik.

Takmičenje će uz prisustvo stručne komisije biti javnog karaktera i bit će održano u Sarajevu u septembru 2018. godine. Pobjednicima u svim kategorijama takmičenja bit će uručene vrijedne nagrade. Sve ostale informacije o takmičenju bit će blagovremeno objavljene na web stranicama medija Islamske zajednice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine