digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Alim pred kojim su učile hiljade učenika

Autor: Decembar 30, 2019 0

Hadži Nesib-efendija Spahić

U nedjelju, 17. novembra 2019. godine, u 96. godini života na Ahiret je preselio Nesib-efendija Spahić, dugogodišnji imam, hatib i muallim u džematu Pojske kod Zenice. Dženaza-namaz mu je klanjana dan kasnije. Ispraćen je na bolji svijet dostojanstveno, uz prisustvo na dženazi više stotina rođaka, komšija, džematlija, prijatelja i uleme. Posljednje slovo o njemu je kazao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mevludin-efendija Dizdarević, muftija zenički, a dženazu je predvodio Ejub-efendija Dautović, savjetnik reisu-l-uleme. Mezar mu je u haremu džamije u Pojskama, pored njegovog oca muderrisa Derviš-efendije.

Hadži Nesib-efendija Spahić je rođen 25. augusta 1924. godine u Travniku. Sin je nadaleko poznatog muderrisa Derviš-efendija Spahića, osnivača i muderrisa Medrese u Pojskama. Osnovu školu je pohađao u Travniku. Jedan je od prvih učenika koji je pohađao u to vrijeme tek reformiranu mušku „Mekteb-i ibtidaijju“ u Travniku u kome je njegov otac Derviš-efendija bio upravnik i prvi muallim. On je, također, kod Husein-efendije Lončarevića, drugog muallima pratio nastavu u ovoj „Ibtidaijji“, poznatoj širom Bosne.

Kada je muderris Derviš-efendija Spahić osnovao Medresu u Pojskama, Nesib-efendija se upisao kao učenik prve njezine generacije. Tu je nastavu pratio osam godina i dobio diplomu. U šestom razredu Medrese, Nesib-efendija je imenovan asistentom (kalfa – prvi pomoćnik) glavnom muderrisu. Zadužen je bio da prati nastavu i nadzor muzakere te svih aktivnosti vezanih za učenike od jutarnjeg buđenja, odlaska na namaze, prisustva na muzakeri, učešća u aktivnostima dežurstava, čišćenja zgrade i dvorišta, pripremanja hrane u kuhinji te svih vrsta slobodnih aktivnosti. Važno mu je zaduženje bilo da prati napredovanje slabijih učenika, kao i pružanje pomoći novim učenicima koji su bili potrebni pomoći oko savladavanja gradiva, podučavanja pisanju, računanju, instruktivnoj nastavi iz stručnih predmeta i sl.

U toku svog školovanja, godine 1944. Nesib-efendija je imenovan imamom džamije u Pojskama. Taj časni posao neprekidno je obavljao do 1989. godine. Tada je otišao u mirovinu. 

Nakon prisilnog zatvaranja Medrese u Pojskama i hapšenja muderrisa Derviš-efendija Spahića te njegove osude na dugogodišnju robiju od strane poslijeratne komunističke vlasti, Nesib-efendija pored džemata preuzima brigu i o mnogobrojnoj očevoj i svojoj porodici. Pored imamskog posla za koji je primao nisku i neredovnu plaću, bio je prisiljen da se sa mlađom braćom, Mustafom i Munirom, bavi poljoprivredom, pčelarstvom i trgovinom, da bi prehranio porodicu i, koliko-toliko, pomogne i drugima. Nakon nekog vremena, mlađi brat Munir-efendija, od strane Starješinstva Islamske zajednice za BiH, Hrvatsku i Sloveniju u Sarajevu, postavljen je za imama u džematu Vranduk. 

Među imamima cijelog regiona srednje Bosne, Nesib-efendija je imao veliki ugled i uvažavanje. Pred njim su osnove vjere islama naučile hiljade mektebskih učenika. U ilumu i ponašanju on je bio najdosljedniji očev nasljednik.

Rahmetli Nesib-efendija je, nakon odlaska u mirovinu, nastavio živjeti u porodičnoj kući u Pojskama i bio okružen, uz suprugu Šuhret-hanumu, velikom pažnjom i hizmetom sinova Fadila, Kasima, Osmana, kćerke Amine, snaha i brojne unučadi. Pazili su ga kao „malo vode na dlanu“ u okruženju svojih džematlija, prijatelja, poznanika i mnogih imama Muftijstva zeničkog. Preseljenjem njegove supruge na Bolji svijet 2011. godine njihova pažnja je bila tolika da nijednog trenutka nije silazio njihov pogled s njega, mada je tek u zadnje dvije godine svoga života bio potreban pojačanoj njezi.

Ulemanska nit u porodici Spahić se nastavlja i poslije smrti Nesib-efendije. Ta porodica nastavlja život u dostojanstvu, onako kako im je živio djed i otac. Dvojica sinova, Fadil i Kasim, završili su Gazijinu medresu, a potom i fakultete, njegovi unuci Muhsin, Muamer i Omer su završili također medresu, sestrić Faruk, bratić Sidik, danas poznati diplomata, bratična Safija, danas doktorka islamskih znanosti…

Rahmetli Nesib-efendija kao primjeran i uzoran imam dobitnik je brojnih priznanja u Islamskoj zajednici, nagrada i zahvalnica. Posljednju koju je dobio, bila je nagrada “Muderris Derviš-ef. Spahić”, 2019. godine, a koju dodjeljuje Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Dženaza je savjetnik koji šuti. Kazuje istinu o umrlima i o živima, o prisutnima i o odsutnima!

Rahmetullahi 'alejhi rahmeten vasi'ah!

 

Dževdet Šošić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine