digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 18. dan: Ideja za iftar

Nedjelja je i imamo vremena i za cheesecake
 
Predjelo: Bosanski lonac
  • 800 gr masnije junerine
  • 600 gr krompira
  • 2 glavice luka
  • 2 čehne bijelog luka
  • malo buranije
  • 2-3 komada zrelog paradajza ili paradajz sosa
  • mrkve
  • graška
  • peršuna
  • so, vegeta, ljevena aleva paprika

Na malo ulja upržiti glaviu luka, dodati meso (može čitav komad ili već isjećeno na kocke), zapeći malo i zaliti vodom. Ostaviti da se dinsta na nižpj temperaturi oko pola sata ili sat. Povrće očistiti i isjeći na komade, dodati u lonac i dodati začine i vode. Pustiti da provri pa kuhati na niskoj temperaturi dok povrće ne bude kuhano. U tavici na malo masla upržiti kašiku-dvije brašna i time začiniti čorbu.

Glavno jelo: Njoke sa umakom od paradajza

500 gr kuhanog krompira (najbolje je krompir koji se raspada nakon kuhanja)
200 gr brašna
50 gr griza
1 žumance
malo soli po ukusu 


Krompir skuhati i odmah vruć istisnuti kroz presu za krompir. Ko nema može i kašikom istisnuti kroz krupnije sito. Ostaviti da se ohladi. Dodati brašno, griz jaje i soli po ukusu i izmijesiti glatko tijesto, ostaviti da malo odstoji. Onda pobrašnjenim rukama ovajati po komad tijesta veličine oraha i oblikovati ovale. Viljuškom pritisnuti rebra u tijesto i staviti u ključalu vodu, u koju ste dodali mali ulja, da se skuha. Kada plove na površini onda su gotovi. Ocijediti ih i po želji upržiti sa malo putera u tavi ili sa umakom po želji. Meni su nekako najbolji sa klasičnim umakom od paradajza. Za njega treba upržiti glavicu luka, 2-3 čehne bijelog luka na maslinovom ulju, dodati teglu paradajza i pola tegle vode. Dodati so, vegetu, malo mažurana i origana i kuhati oko 1h da se fino zgusne. 

Desert: Cheesecake s višnjama

Tijesto:

70gr putera
65gr šećera
2 jaja
1-2 kašike mlijeka
120 gr brašna
30 gr kakaa


Fil: 

1 tegla kompota od višanja
80gr šećera
2 jaja
1 kašika soka od limuna
naribana korica 1 limuna
300 ml mlijeka
1 kesa pudinga od vanilije ili 45gr gustina
500gr mladog sira
75gr ulja

Hrskavi prekrivač:

130gr brašna
1 kašika kakaa
80 gr šećera
75 gr mehkog putera

Zagrijati peć na 200C i ocijediti teglu višanja.
Od navedenih sastojaka za 1. sloj zamutiti mehko tijesto i izvaljati u četvrtasti kalup 24x24cm, 36x16cm ili okrugli 26-28cm presjeka. Tijesto je malo mecavo i ljepljivo, samo polahko i uspjet će. Po tom tijesto poredati ocijeđene višnje.
Za fil prvo dobro sa šećerom umutiti mladi sir, pomiješati mlijeko i puding (ili gustin), dodati zajedno sa ostalim sastojcima mladom siru i polagano preliti po višnjama. Staviti u peć da se peće oko 15 minuta. U to vrijeme sve sastojke za prekrivač zamijesiti ili mikserom ili rukama. Izvaditi kolač, posuti tijestom i vratitit u peć na 25-30 minuta. Ostaviti u kalupu dok se potpuno ne ohladi i posuti šećerom u prahu...

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine