digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 13. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

1.

Iako je Jusuf iskušan različitim stanjima, ono što je za njega specifično jeste da je imao i iskušenje koje ne smatramo iskušenjem. Naime, njegova ljepota kao najljepšeg čovjeka ovoga svijeta je bilo svojevrsno iskušenje. Ono što nam je dato u odnosu na druge: ljepota, bogatstvo, porijeklo... sve može biti iskušenje čovjeku. Nekada se čovjek  u društvu gleda prvenstveno upravo kroz te darove čime se potiskuje njegova ličnost.

2.

Ne postoji idealna porodica ili tačnije sasvim je prirodno i normalno da vjerničke porodice ne budu idealne. Kur'an govori o problemima u porodici Nuha, Adema, Luta, a u suri Jusuf, koja se uči na današnjoj mukabeli, govori se o porodici Jakuba od kojeg su nastali često spominjani Benu Israil, a u koju se uvukla ljubomora između braće. Nakon počinjenog grijeha sinovi mole oca Jakuba da uči dovu za njih da im se oprosti.

3.

Onaj ko je učio dovu za svoje potomstvo jeste Ibrahim, a.s. po kome je i sura ovoga džuza nazvana. Njegove dove svakodnevno učimo (40. i 41). Kada je riječ o potomstvu prvo što je Ibrahim, a.s. tražio u svojoj dovi o potomstvu jeste namaz! Da on obavlja namaz i njegovo potomstvo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine