digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nemoj olahko doviti za bogatstvo

U jednom hadisu-kudsijji stoji: "Uistinu, među robovima Mojim ima onih za koje je samo dobro da budu bogati. Kad bih ih učinio siromašnim, učinio bih da im propadne vjerovanje. A uistinu, od robova Mojih ima i onih za koje je dobro samo da budu siromašni. Kad bih ih bogatim učinio, učinio bih da im propadne vjerovanje".

Poznat nam je slučaj ashaba koji je bio siromašan, ali je bio redovan u džamiji, primjer pravog muslimana. Tražio je od Poslanika, a.s., da dovi za njega kako bi postao bogat. Poslanik, a.s., ga je upozoravao da to nije dobro za njega. Ipak, insistirajući na tome Poslanik, a.s. je učinio dovu i čovjek se ubrzo od malog broja ovaca obogatio. Nije više bio redovan u džamiji, dolazio je samo na džume, a uskoro je odbio davati i zekat na ovce. Tako je prešao put od siromašnog vjernika do bogatog nezahvalnika.

Uzvišeni Gospodar najbolje zna šta je za nas dobro, stoga prvo se u obraćanju Gospodaru trebamo zahvaliti na stanju u kojem se nalazimo te onda doviti da ga, ako nismo zadovoljni s njim, promjeni, ali onako kako je najbolje za nas, prisjećajući se ajeta, poput: "A kad bi Allah svim Svojim robovima davao opskrbu u obilju, oni bi se na Zemlji osilili, ali on daje s mjerom, onoliko koliko hoće! I zaista On dobro poznaje i vidi robove Svoje". (Eš-Šura, 27).Stoga, Allah, dž.š. nas najbolje poznaje i umjesto dove da budemo bogati dovimo da nam Allah, dž.š., da ono što je je najbolje za nas, ali ako, ipak, upućujemo dovu za bogatstvo neka bude popraćena riječima "da to bogatstvo bude za nas dobro i put približavanja Tebi, a ne iskušenje i put udaljavanja od Tebe".

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine