digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Studenti poručuju: „Alija Izetbegović je naš uzor, ponos i lider!“

Autor: Nedim Botić Oktobar 22, 2016 0

U povodu 13. godina od preseljenja na ahiret prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, Udruženje ”Mladi muslimani, Fondacija ”Bošnjaci” i Muzej ”Alija Izetbegović 1925-2003” organiziraju Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću ”Bosna prije svega”. 

 

Konferencija će biti održana u subotu, 22. oktobra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Početak konferencije je u 11:00 sati. Ulaz je slobodan.

Anes Džunuzović, sekretar Udruženja „Mladi muslimani“, smatra da je ova konferencija doprinos oživljavanju lika i djela Alije Izetbegovića među studentskom populacijom i da je samo jedan u nizu planiranih i održanih manifestacija na tu temu.

„Udruženje 'Mladi Muslimani' je prije par mjeseci krenulo u jedan projaket koji je inovativan za BiH-a, a to je u ovom slučaju organizovanje jedne studentske konferencije o rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Naš motiv je bila veza koja postoji između Mlaih muslimana i predsjednika Izetbegovića, koji je član Mladih muslimana još od Drugog svjetskog rata i kroz čitav život je bio njihov dio. Drugi razlog organizacije je sve češće pogrešno interpretiranje djelovanja i rada predsjednika Izetbegovića, s mnoštvom pogrešnih informacija i laži. Treći motiv je što spletom raznih okolnosti, mlade generacije nemaju mogućnost da u školama uče o predsjedniku Izetbegoviću i o dešavanjima 90-tih godina, a sve što ne naučimo tokom obrazovanja je teško nadoknaditi. Ipak, ova konferencija je pokušaj da aktiviramo studentsku populaciju, da daju svoj kritički sud o životu i djelu rahmetli predsjednika.

Angažovano je devet kvalitetnih studenata, od toga šest djevojaka i tri mladića s Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Kako bismo osigurali kvalitet njihovih radova, angažovali smo prof. dr. Admira Mulaosmanovića s IUS-a kao mentora studentima. Studenti su imali tri mjeseca roka da završe radove, nakon odabira tema po samostalnom izboru, i hvala Bogu priveli su ih uspješno kraju. Naši partneri na ovom projektu su Muzeju Alije Izetbegovića i Fond Bošnjaci koji su svi vezani za očuvanje djela i ostavštinu Alije Izetbegovića. Nakon završeka konferencije, studentske radove ćemo dodatno obraditi i objaviti u sklopu zbornika radova.“, istakao je Džunuzović.

Pozivamo sve naše čitaoce da svojim dolaskom uljepšaju Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću ”Bosna prije svega“. Vidimo se u subotu, 22. oktobra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, ako Bog da.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine