digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Lemingarstvo

Autor: E.S. Novembar 15, 2022 0

Za čovjeka leminga, logika koja stoji iza neke misli nije bitna toliko koliko je bitan autoritet ili popularnost onoga ko je iznosi – rečenica je Alberta Pastorea koja bi mogla biti motiv analize mnogih procesa i djelovanja pojedinaca i grupa u našem društvu, krenuvši od politike, ali ne zaboravljajući ni religiju s obzirom da su danas često masama autoriteti ne osobe koje dokazano imaju znanje, već osobe koje su popularne.

Pristup Pastorea društvenim temama je više popularan nego znanstven, bez obzira na njegove znanstvene titule, ali u svom opisu lemingarstva vrijedno je to na koji način želi skrenuti pažnju na buđenje ličnosti, odnosno korištenje uma koji je neprevaziđena vrijednost čovjeka u svijetu stvorenja.

Pastore je za svoje pisanje motiv pronašao u navodnom ponašanju leminga, malih glodara koji jedni za drugim ne razmišljajući stupaju u kolektivnu smrt padajući s litice. Naravno, to je samo jedan od mitova o kozmičkoj gluposti leminga, ali jednostavno sudbina nekih životinja poput magarca, lešinara ili majmuna sinonim je za određena ponašanja.

O lemingarstvu Pastore piše da to nije intelektualni fenomen nego psihološki: zbog toga nijedna socio-ekonomska klasa nije uspjela da ostane imuna njegovom zadavljujućem efektu. Univerzitetski profesor može da bude leming isto toliko koliko i modom opsjednuta tinejdžerka. Prvi slijepo prati posljednju teoriju koja je „u trendu“, dok ova druga samo prati poslednji modni stil. Da li ima neke razlike? Nijedno od njih dvoje ne može da se odbrani od „sile prirode“. Sila stapanja pojedinca sa svojom socijalnom sredinom može da bude nesavladiva... Slijeđenje samo po sebi može biti normalno ili prirodno ako vodi ka razvoju, ali Pastore ističe da taj isti leming efekat može istovremeno u jednom nepravedno vođenom društvu, da učini mase nesposobnim za objektivno rasuđivanje.

Druga katastrofalna osobina osoba leminga prema autoru jeste to da je za njih negiranje i nipodaštavanje fundamentalni odbrambeni mehanizam koji oni koriste ne samo radi svoje zaštite od neugodne stvarnosti, nego i da potvrde svoju lojalnost svojim pretpostavljenima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine