digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vjeronauka u Šipovu: Gdje je čovjek tu je Bosna i Hercegovina

Autor: E. Subašić Januar 16, 2017 0

Prema popisu stanovništva  iz 1991. godine u opštini Šipovo živjelo je 2.998 Bošnjaka.

 

Agresija na BiH i postratno stanje povratnika ostavilo je ogroman trag na broj Bošnjaka u ovoj opštini, koja se teritorijalno nalazi na području manjeg entiteta, udaljena od Jajca i Mrkonjić-Grada oko 20km. Na popisu 2013. godine popisano je 10.820 stanovnika, od čega je svega 628 Bošnjaka. Nažalost, u Šipovu, kao u Višegradu i drugim gradovima, postoje naselja koja su danas potpuno prazna, a prije agresije su brojala na desetine ili stotine Bošnjaka.  

U Šipovu djeluje „Merhamet“, ali Bošnjaci su prvenstveno organizirani kroz aktivnosti Medžlisa IZ Jajce, s obzirom da džemati koji djeluju na području ove opštine pripadaju ovom medžlisu. Prema riječima glavnog imama Medžlisa Jajce Zehrudin-ef. Hadžića u Šipovu je za Bošnjake najvažnija ličnost imam, Sadik-ef. Đulabić. 

Prema džematliji Nakibu Musagiću veliki problem u Šipovu jeste i nepostojanje političke adrese ili osoba s kojima bi povratnici razgovarali o svojim problemima, poput slučajeva kada pomoć ili donacije često idu u ruke pogrešnim osobama, koje su slične donacije već ranije po nekoliko puta dobile. Kada je riječ o političkom angažmanu Bošnjaka, s obzirom na brojnost, teško je mijenjati bilo šta putem opštinskih tijela, ali, ipak, na posljednjim izborima Bošnjaci su bili složni pa su uz podršku efendije Sadika i džematlija izabrali, po prvi put nakon agresije na BiH, svog predstavnika u vijeću, odnosno Skupštini opštine Šipova. 

Efendija Sadik predaje vjeronauku u školi od 2003. godine, a otežavajuća okolnost jeste što čas organizira s učenicima različitih razreda, odnosno na jednom času prisustvuju učenici iz više odjeljenja. Djeca su raspoređena po odjeljenjima pa se dešava da radi istovremeno s četiri razreda i 16 odjeljenja. Drugim riječima, na jednom času mora zadužiti onoliko dnevnika koliko ima učenika u razredu. Trenutno ima 49 djece na vjeronauku.

 

 

“Ono što pokušavam djecu naučiti jesu principi islama, ali i poštivanje drugih i drugačijih, jer samo na taj način možemo opstati na ovim prostorima. Jedna profesorica  nam je davno kazala: Tamo gdje je čovjek, tu je i Bošnjak, i Srbin i Hrvat i čovjek bilo koje nacionalnosti i vjere“, kazao je efendija Sadik. 

Cijeli tekst u printanom izdanju

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine