digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Šta je svrha krsta iznad Srebrenice

Autor: A. Hrustanović Maj 29, 2015 0

Priča se da je prije dvije-tri godine, neki četnički vojvoda izašao iz auta u Srebrenici i vidjevši da su obnovljene džamije i da Bošnjaci žive uprkos da je psovao i rekao: 

”Pa je li moguće da je ovo ona Srebrenica?” Na što je mislio kada je rekao “... je li ovo “ona” Srebrenica...”, to samo on zna. Možda je mislio, a vjerovatno jeste, toliko smo ih pobili i sve njihovo porušili, a oni se opet vraćaju na svoja ognjišta.

Bošnjaci svojim postupcima nikada nisu poticali mržnju pripadnika drugih vjera. To pokazuju mnogi svijetli primjeri. Često se sjetim riječi našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića: ”Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena dzamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande. “

To isto važi i za Srebrenicu. Na jednom skupu 2014. godine, današnji načelnik Ćamil Duraković govorio je o važnosti da Bošnjaci imaju svog načelnika u Srebrenici spomenuvši kako je 1997. godine Skupština Opštine Srebrenica izglasala rušenje srebreničke, Čaršijske džamije, na čijem mjestu je napravljena divlja deponija i odlagan otpad, a dio na kome je bio Islamski centar pretvoren u parking. Čaršijska džamija je danas obnovoljena.

Bošnjaci su godinama ubijani s okolnih srebreničkih brda, a nikada im nije palo napamet da sruše crkvu u Srebrenici.

Genocid je počinjen sa simbolima četiri “s” i krstom koji je između njih. Taj isti krst sličan je onom iznad Sarajeva na Zlatištu, koji je nedavno porušen. I krst iznad Srebrenice je rušen nekoliko puta, dok jedno jutro nije osvanuo jedan gvozdeni krst kojim je jasno izražena namjera njegove opstojnosti.

Upitani zaposlenici u Opštini Srebrenica o tome da li je ikad iko podnio zahtjev za dozvolu postavljanja krsta, odgovorili su da se im nikada niko nije obratio s takvim zahtjevom. Zemljište na kojem je postavljen krst u vlasništu je Opštine Srebrenica, koja nije dala odgovarajuću dozvolu za gradnju. U taj nelegalni krst Bošnjaci i iz Crvene Rijeke, sa Klise, i Petriče, ali i iz same čaršije netremice svakodnevno i zbunjeno gledaju.

I treba li, zaista, nakon genocida i nebrojenih zločina ikome krst iznad Srebrenice, iznad Sarajeva, iznad Prijedora?

Ipak, pored svega, život u Srebrenici teče mimo planova onih koji su počinili genocid. U trgovini, na pijaci, na ulici čuje se selam, muslimanke s mahramama i ožalošćene majke Srebreničanke ponosno i slobodno koračaju njenim ulicama.

Bošnjaci ne reaguju na krst iznad Srebrenice, na crkvu u Potočarima. Navikli su se na cjelodnevne slave i proslave s kojih dopiru četničke pjesme. Žive, uprkos avetima prošlosti i sadašnjosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine