digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Modeli uređenja položaja islama koji mogu biti primjer za Europu

Autor: S.Sel. Oktobar 17, 2016 0

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana dvodnevna međunarodna konferencija (28. i 29. 09. 2016. g.) pod nazivom „Država i religija u BiH i Austriji: Pravni okvir za islam u evropskom kontekstu“.

Konferenciju je organizirala Austrijska ambasada u Sarajevu uz suradnju ministarstava vanjskih poslova dvaju država, te Islamskom zajednicom u BiH. Konferenciju je putem video linka otvorio i prisutnima se obratio Sebastian Kurz, savezni ministar za Europu, integracije i inostrane poslove Republike Austrije, te Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, dr. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, dr. Teresa Indjein, voditeljica kulturno-političke sekcije saveznog ministarstva za Europu, integraciju i inostrane poslove. Pozdravne riječi uputili su dr. Mato Zovkić, ispred Katoličke crkve, paroh Vanja Jovanović, iz Pravoslavne crkve i Jakob Finci, iz Jevrejske zajednice.

U uvodnim riječima, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, najprije se osvrnuo na religijski preporod koji se dogodio u svim religijama, te posebno na prisutnost islama i muslimana u Republici Austriji. On je skrenuo pažnju da je Islamska zajednica u BiH praktički administrativno konstituirana na početku Austro-ugarske uprave što je potvrđeno Štatutom za autonomiju islamskih vjerskih i vakufsko-mearifskih poslova iz 1909. g. Imajući u vidu i novi Zakon o islamu Republike Austrije, podržavajući njegovu implementaciju, reisu-l-ulema Kavazović je naglasio: „Vjerovali smo i vjerujemo da saradnja državnih organa Austrija sa Islamskom zajednicom u BiH može dovesti do uspostave vjerodostojnog evropskog modela uređenja položaja islama i muslimana u zemljama Zapadne Evrope. Republika Austrija ima to potrebno historijsko, kulturno i zakonsko iskustvo koje je u najvećoj mjeri stečeno zahvaljujući bosanskim muslimanima koje uključuje dobru saradnju i zajednički nastup sa Islamskom zajednicom u BiH.“

Ugledni učesnici na ovom naučnom skupu razgovarali su upravo o zajedničkim iskustvima koja se tretiraju kao modeli za evropski islam. Naime, evropska društva nužno trebaju obezbijediti mir i puno uvažavanje individualnih prava za sve građane. Sloboda vjeroispovijesti i vjerovanja su u tom smislu izuzetno važni elementi.  Među učesnicima bili su: dr. Amila Kasumović „Slika Austrije u BiH“, dr. Thomas Siman „Konstitucionalna monarhija, vladavina prava i temeljna prava“, dr. Dževada Šuško „Odnos Islamske zajednice i države u BiH“, dr. Enes Karić „Kako bi islam trebao biti organiziran u pluralističkim društvima“, dr. Katharina Pabel „Austrijski zakon o islamu 2015. godine“, dr. Metin Akyurek „Novi Ustav Islamske zajednice u Austriji“, dr. Hilmo Neimarlija „Ustav Islamske zajednice u BiH“, David Friggieri „Angažman Europske unije sa muslimanima u Europi i izvan njenih granica“, Hanna Suchocka „Europa: sekularna, ali prijateljski naklonjena prema religiji“, dr. Stefan Hammer „Temeljne vrijednosti europskog političkog poretka“, dr. Dina El Omari „Muslimanska vjera i pravo u Njemačkoj“, Khalid El Abdaoui“ Islamska teologija i religijska pedagogija na europskim univerzitetima“, i  dr. Fikret Karčić „Islamska jursdikcija u Europi“ .

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine