digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zašto upisati medresu - Bivši učenici o prednostima medrese kao škole

Razgovarali smo s bivšim učenicima naših bh. medresa o njihovim iskustvima u medresi te značaju ovih škola. Naravno, nismo željeli posebno isticati opće-poznatu uloga medresa u povijesti identiteta i kulture muslimana ovih područja i Bošnjaka

Mirza Sarajkić: Čast je biti učenik medrese

Medresa je mjesto trajne ljepote, sa svim prednostima i mahanama, te mi je bila čast pohađati medresuu Tuzli, ali i onu ratnu u Cazinu. Posebnost medrese u našem dobu ogleda se u čvrstoj vezi obrazovnog i odgojnog procesa tokom školovanja. U većini škola, kako srednjih, tako i osnovnih, naglašava se samo obrazovna komponenta, što je teško nadoknadiv gubitak za mlade ljude, a kasnije i za društvo u cjelini.  Medrese imaju veliki potencijal da kroz svoje programe ponude holistički koncept edukacije. Neke medrese to dobro iskorištavaju, te su znatno unaprijedile svoje programe i način internatskog života. To su vrijedni iskoraci u odgojno-obrazovnom sistemu, i rezultati su vidljivi. Nažalost, većina medresa još nije svjesna svojih edukativnih posebnosti i mogućnosti, te nisu vidljive i utjecajne u društvu. Bosanske medrese mogle bi biti unikatan primjer škola budućnosti, a ne tradicionalističkih dershana. Posljedice takvog čina u našem globaliziranom svijetu bile bi nemjerljivo korisne. Presudno je vrijeme da odgovorni u IZ  to primjete i primjene.

Mugdim Alihodžić: ‘Sazrijevanje’ u ranoj fazi života ima velike prednosti

Petnaestogodišnjaku/inji je teško donijeti odluku koja će uticati na daljnji tok i razvoj svog života. Iz ličnog primjera znam da nisam bio spreman na samostalno donošenje odluka i postavljanje životnih prioriteta, ali vrijeme pokaže da ‘sazrijevanje’ u ranoj fazi života ima velike prednosti koje postanu vremenom i teret, jer više nisi dijete nego kreirana ličnost svjesna svega što se nalazi u tvom okruženju i svjesna da uloga koju imaš u očuvanju svoje države, nacije, vjere i potomstva je velika i prelazi granice privatnog i postaje borba za opće dobro, a sve to kroz obrazovanje. To je glavna prednost medrese spram drugih škola, jer spominjanje potrebe za odgojem prilikom obrazovanja je suvišno, to je nešto što se podrazumijeva i što je obaveza, ali i emanet roditelja koji je medresanskim profesorima ostavljen, a sproveden sa velikim poštovanjem i profesionalnošću. Zbog svega navedenog, preuzete odgovornosti, truda, rada, zalaganja i ne ostavljanja prostora za nebuloze i kajanja i držeći se čvrsto Božijeg užeta i stava da je medresa bila pravi izbor od početka mog školovanja pa do dan danas, koračam ispravnim putem koji mi ostavlja prostora i za vjeru, i za porodicu, i za dodatno obrazovanje i za karijeru itd. 2010 godine, na osnovu stipendije koju sam dobio zbog uspjeha u medresi, upisao sam Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), Fakultet za menadžment i javnu upravu i diplomirao na odsjeku za Međunarodne odnose i diplomatiju 2014 godine. Iste godine upisujem magistarski program na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke (IUS) i 2016 stičem diplomu Magistra političkih nauka i sociologije. Takođe, od 2014 godine sam uposlenik Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu na poziciji asistenta menadžera za kulturne i društvene aktivnosti Univerziteta.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine